Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)).
Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.
Drożdże rozkruszamy i mieszamy aż się nieco rozpuszczą. Do miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego.
Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Dziś przepis na pyszne gofry „belgijskie” – nie do końca są one takie jak te prawdziwe belgijskie, ale smakują wspaniale i zapewne nie raz będziemy do nich wracać. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Małe Wypieki.
Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek.
Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-minut, aż będą złociste. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.
Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry.
Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób. Następnie wsyp pozostała mąkę. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki.
Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Belgijskie gofry z Liege pyszny i sprawdzony przepis.
Ucieramy masło mikserem na puszysty krem.
Kolejno ubijamy jajka, dodajemy do masła na przemian z przesianą mąką. Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.
Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Przepis na gofry belgijskie nie odbiega zbytnio od receptury na ich popularną w Polsce odmianę. Wykonanie jest równie proste, należy jednak dysponować odpowiednim urządzeniem.
Niezbędna do przyrządzenia gofrów będzie gofrownica, dzięki której możliwe jest upieczenie smacznych i kształtnych gofrów. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne!
Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Oddziel białka od żółtek.
Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Nic trudnego, wypróbuj któryś idealny przepis na gofry, a w domu będziesz się zajadać wspaniałymi goframi, jak podczas wakacji! Poznaj czekoladowe gofry z serkiem i truskawkami czy gofry belgijskie.
Najlepszy przepis na gofry jaki znalazłam, a przetestowałam kilkanaście. I do tego najprostszy - bez proszku do pieczenia, a nawet bez użycia miksera. Zuzanna Siarowa Odpowiedz 7. Ile wyjdzie gofrów wyjdzie. Aleksandra Śnieżek Odpowiedz 6. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków.
To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Gofry domowe są smaczne i zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.