Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Lekkostrawny chleb pszenny, wypiekany w 1 z mąki pszennej na naturalnym żywym zakwasie bez dodatku drożdży. Już dostępny w sieci sklepó.
Cześć, przedstawiam pierwszy film z nowej serii: Zdrowsze oblicze kanapek, bo zawsze warto zrobić o jeden krok do przodu ;) przyłączycie się?
Dlaczego chleb na naturalnym zakwasie jest najzdrowszy? Chleb zakwasowy jest produktem starej receptury, który ostatnio zyskał popularność. Wielu uważa, że jest bardziej smaczny i zdrowszy niż tradycyjny chleb. Niektórzy nawet mówią, że łatwiej jest go trawić i wykazuje mniejsze działanie podnoszące cukier we krwi.
Dziś to o co prosiliście wielokrotnie, a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić zdjęcia i wstawić na bloga. Ale jak to mówią “co się odwlecze to nie uciecze” i jeszcze przed wyjazdem zmobilizowałam się i dziś mogę Was zaskoczyć przepisem na pyszny bezglutenowy chlebek na naturalnym zakwasie. Jak upiec chleb na zakwasie w domu?
Do pieczenia chleba nie trzeba wiele więcej, poza chęciami. Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Wszystkie nasze chleby produkowane są z naturalnych surowców na zakwasie tradycyjnym.
Przygotowujemy go ze szczególną pieczołowitością. Pilnujemy hodowli tych dzikich drożdży, gdyż mają one największy wpływ na smak naszego pieczywa. Nieustannie też obserwujemy kierunki rozwoju rynku pieczywa oraz zmiany w oczekiwaniach naszych. Pełnoziarnisty chleb na naturalnym zakwasie ŁATWY przepis!
Jem zdrowo i smacznie 28views. W naszej urozmaiconej ofercie posiadamy chleby duże, małe, jak również bez drożdży na naturalnym zakwasie wypiekane na liściach kapusty w piecach opalanym drewnem. Receptury chlebów zawierają naturalne składniki użyte do ich wyrobu.
Dowiedz się więcej o zakwasie chlebowym i zaletach zdrowotnych tradycyjnego chleba na zakwasie! Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Zdrowy domowy chleb na zakwasie - Z DOSTAWĄ DO DOMU! Chleb, który syci, zachowuje długo świeżość i starzeje się z godnością.
Dużą popularnością w naszym sklepie cieszy się także chleb razowy na naturalnym zakwasie. Dzięki temu zachowuje swoją świeżość na dłużej. Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje między innymi kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na trawienie, reguluje pH w żołądku i jelitach, a także uzupełnia naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego. Termin przydatności do spożycia uwarunkowany sposobem przechowywania produktu, a mianowicie: 1. Chleb za zakwasie proponują piekarnie w całym kraju, w tym Zakłady Piekarskie Oskroba z Celestynowa. Chleb na zakwasie charakteryzuje się szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Jest on gwarancją wspaniałego smaku oraz aromatu. Poza chlebem na zakwasie zakłady te oferują chleb zwykły, chleb pełnoziarnisty, chleb wypiekany bez drożdży, chleb litewski oraz złocisty czy pytlowy. Gospodarstwo rolne oferuje do sprzedaży chleb : Żytni, pszenny i mieszany z ziarnami na naturalnym zakwasie w cenie zł za szt o wadze ok 0. Chleb jest pieczony bez dodatków chemicznych i konserwantów, w składzie znajduje się tylko mąka, woda, ziarna słonecznika, lnu, płatki owsiane i sól.
Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.