Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już.
Pyszne ciasto na każdą okazj.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około minut). Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową). Do miseczki wrzuć drożdżę i posyp je cukrem.
Teraz ciasto: Do misku wrzuć mąkę, potem wlej do tego rozczyn. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką.
Ciasto na pizze – smaczny i szybki w przygotowaniu przepis na ciasto do pizzy.
Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Jak zrobić ciasto na pizze. Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
Gdy odchodzi od ręki przełożyć je do miski i przykryć natłuszczoną folią. Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Drugą pizzę robilam mężowi, ciasto bardzo kleiło się do rąk, żeby wyłożyć na blachę musiałam ręce mąka obsypywac.
Obie pizze wyszły pyszne, ale nie wiem dlaczego taka różnica w konsystencji ciasta. Ciasto układamy na okrągłej lub kwadratowej blaszce tak i rozwałkowujemy tak, żeby było cieniutkie. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę.
Dobre ciasto do pizzy, w temperaturze pokojowej, musi wyrastać przynajmniej 6-godzin. Czas ten jest jednym z czynników zniechęcających wiele osób, ponieważ teoretycznie, jeśli chcielibyśmy przygotować pizzę na obiad na godzinę 1 to musielibyśmy zacząć ją zagniatać już przed godziną rano. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne.
Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. To zależy jakie ciasto do pizzy lubisz. Odrobina cukru jest tu użyta tylko po to aby drożdże ruszyły. A nie po to aby ciasto miało słodki smak.
Nie rouzmiem idei wkłądania ciasta drożdżowego do lodówki szczególnie, kiedy nie ma tam grama tłuszczu w Twojej wersji.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Następnie rozwałkować na kształt blachy i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.
Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego, co polecam.
Zależnie, którą metodę wybierzemy, czas wyrabiania może być różny. Zauważymy gdy nasze ciasto się. Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte.
Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii. Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.