piątek, 10 kwietnia 2015

Ciasto na gofry bez jajka

Jak się okazało, wcale jajka konieczne nie są ani do ciasta na gofry, ani na naleśniki czy do ciast drożdżowych. To kwestia przyzwyczajenia. Trzeba tylko dobrze opracować sobie przepis na przykład tak jak ten mój na gofry bez jajek i zainwestować w mocną gofrownicę. Zaskakujący przepis na pyszne i chrupiące gofry- gdy w lodówce nie ma ani jednego jajka!


Przepisy Artykuły Filmy Sklep.

Jak na ciasto bez jajek bardzo. Dodane przez: czekoladka. Szarlotka z serkiem - bez jajek! Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek.


Tym razem wersja na słono z dwóch powodów. Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu.

Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę. Dziś upiekłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu bułeczki pszenne z dodatkiem mąki żytniej razowej i wyszły przepyszne. Dwa lata temu opublikowałam przepis na gofry dyniowe z jajkami, teraz przyszedł czas na ich wegańską wersję, która jest chyba nawet lepsza niż wersja z jajkami.


Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła) - BaBy w kuchni ciasta czekoladowe Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła) Nie myślcie sobie, że to ciasto jest takie zdrowe. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.


Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Zostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut pod pokrywą ale niestety bez poprawy.


Ciasto na gofry może być klasyczne, pszenne z jajkiem, czyli lekkie i puszyste. Wtedy powstaną takie gofry, jakie znacie z wakacji nad morzem. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej z powodu nietolerancji, alergii lub celiakii, wtedy ciasto na gofry trzeba przygotować z mieszanki różnych mąk, które nie mają w swoim składzie glutenu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na gofry bez jajek i mleka.


Coraz więcej osób w swojej diecie musi eliminować jajka, mleko czy zboża glutenowe.

Idąc z pomocą przedstawiam gofry razy bez. Bez pszenicy, bez mleka i bez jajka. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około - minuty w zależności od mocy gofrownicy.


Podawać oprószone cukrem pudrem, polane golden syrupem lub czym kto lubi. Dzisiaj gofry bezglutenowe, bez jajek i bez tłuszczu. Wykorzystuję mąkę gryczaną i ziemniaczaną, bo te najczęściej mam w domu, ale gdybym akurat nie miała, to spokojnie podmieniłabym na inne mąki. Pyszny i sprawdzony przepis na gofry domowe. Miksujemy całość od momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.


Moje gofry to gofry bezglutenowe bez jajek i bez mleka czyli gofry bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne,. Siemię lniane jest zastępnikiem jajka,. Rozgrzaną gofrownicę posmarować cienką warstwą oleju, nalewać ciasto na dolną kratkę.


Gofry bez jajek przepis. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej!


Sprawdź nasze przepisy na Polki. Ciasto jajko sadzone tym razem w wersji bez pieczenia. To sernik na zimno na biszkoptach z morelami i przezroczystą galaretką na wierzchu.


Kawałek ciasta przypomina jajko sadzone. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, kremowe i oczywiście smaczne. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto.


Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek.


Może któras z was ma przepis na gofry bez jajek? Bo ja jak do tej pory nie znalazłam nigdzie takiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty