Make wsypujemy do miski wraz z ziarnami( mozna dac rozne rodzaje maki, razowa, przenna) Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drozdze,wlewamy to na make i delikatnie mieszamy, dosypujemy sol, wlewamy wode i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już wyrośnięte to bierzemy łyżkę ( którą moczymy w wodzie ) i zagniatamy bijemy ciasto tak żeby wyszło z niego powietrze. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch natłuszczonych keksówek.
W keksówkach wygładzamy ciasto - formujemy chleb i zostawiamy na kolejne ok. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb.
Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Sprawdzony przepis na chleb cebulowy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Super prosty przepis na chleb własnej roboty.
Podstawowy, z mąki pszennej chlebowej. W sam raz na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba. Jeśli tak to może macie jakiś fajny, sprawdzony przepis? Dodane przez sonius2w: Tylko o kuchni.
Jak zobaczyłam tytuł Twojego postu to się ucieszyłam,bo myslałam ze znajdę przepis na dobry chleb. Mam automat do pieczenia chleba. Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny.
Chleb się udał wyśmienicie! C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Jako dodatek świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju suszone owoce, bakalie i aromatyczne przyprawy, na przykład cynamon. Tradycyjny, domowy chleb na zakwasie może kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa.
Dla wielu rodziców, babć i dziadków, mimo znacznie trudniejszych warunków, pieczenie chleba na zakwasie nie było niczym skomplikowanym. Zobacz skuteczne przepisy na chleby żytnie na zakwasie, chleby orkiszowe na zakwasie oraz pszenne. Czytujesz czasem blogi kulinarne?
Po takiej lekturze napada Cię mania eko pomieszana z chęcią wypieku czegoś domowego? Pada na chleb domowej roboty. Problem w tym, że zakwas Ci pleśnieje, kompletnie nie wykazuje właściwości zawartych w przepisie lub (o zgrozo!) zupełnie zapomniałaś. Domowy chleb jest najlepszy, zawsze można do niego dodać ulubione dodatki.
Ja tym razem do chleba dodałam ser żółty i pomidory suszone. Dzięki ziołom prowansalskim chlebek wyszedł niezwykle aromatyczny. Polecam ten pyszny chleb. HelloZdrowie › Odżywianie › przepisów na pyszny domowy chleb.
Pieczemy domowy chleb według przepisów najciekawych blogów. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników! Ten, kto umie i lubi gotować. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb?
Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Proste i przede wszystkim jasne poszczególne kroki przepisu na domowy łatwy chleb razowy poprowadzą do sukcesu nawet osoby nie posiadające żadnych zdolności kulinarnych.
Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. Przepisy na temat: sprawdzony na chleb domowy. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem. PROSTY CHLEB TOSTOWO – DOMOWY – dzisiaj upiekłam, w maszynie do pieczenia chleba Dellica ETA pyszny chlebek. Bez zakwasu, w zwykłym piekarniku.
Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Witam wszystkich serdecznie. Chce się więcej i więcej. Dziś próbowałam ale dodałam razowej mąki żytniej i wyszedł za ciężki,nie wyrósł tak pięknie. Moze miałaby Pani jakiś sprawdzony przepis?
Przyznam szczerze że nie mam przekonania do pieczenia na samych drożdżach. Czasem piekę dla znajomych oczekują zdrowego chleba. Przyznam,że chleby również sprzedaje ale to tylko takie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.