piątek, 5 grudnia 2014

Przepis na gofry bez ubijania białek

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać margarynę i jaja, lekko razem pomieszać, dolać mleko i razem dobrze zmiksować. Do tego dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mleko, a po około minucie ubijania, olej i aromat. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około - minut. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pieczemy w gofrownicy przez ok. Gofry studzimy na kratce. A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes.


Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Według mnie to najlepszy przepis na gofry.


Ciasto na gofry - jak je zrobić? Robię go od lat i zawsze jest dobry.

Dzisiaj przepis na gofry brukselskie - delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza,. Zamiast wody dodałem piwo i wszystkie składniki smiksowalem razem ( bez ubijania białek - stwierdziłem, że przez 12h i tak opadną). Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni.


Drodzy smakerowicze, jak ubijać białka na parze ? W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam.


Witajcie, nadchodzi wakacyjny okres! Od teraz będą królować letnie desery a wśród nich lody oraz gofry. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na gofry w zupełnie nowej odsłonie czyli białkowe gofry – bez żółtek jaja oraz białego cukru.


Do ciasta użyłam maki orkiszowej oraz mleka roślinnego – jednak z powodzeniem można użyć zwykłego mleka. Jak zrobić idealne gofry (bezglutenowe). W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru).


Piana z białek, do której, pod koniec ubijania, dodamy cukier, uzyska nieco mniejszą objętość i drobniejsze pęcherzyki powietrza. Dodatek cukru jest konieczny do uzyskania piany na bezę, natomiast w przypadku białek dodawanych do masy na ciasto, w celu jego wyrośnięcia, cukier lepiej zmiksować z innymi składnikami, np. Najlepsze gofry, jakie jadłam.

Leciutkie jak chmurka i chrupiące. Suflet czekoladowy: łatwy przepis bez ubijania piany z białek. Bez proszku do pieczenia. Foremki wysmarować masłem, masę rozdzielić na foremki.


Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez minut. Robiłam je tego dnia razy, najpierw dla dzieci a potem dla męża. To chyba najprostszy przepis na gofry.


Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki.


Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty