Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m. Dziś korzystając z wolnej niedzieli postanowiłam więc zaszaleć i zrobić po raz pierwszy gofry. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.
Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić.
Zostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut pod pokrywą ale niestety bez poprawy. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne.
Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące.
Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej!
Sprawdź nasze przepisy na Polki. Jak zrobić bitą śmietanę? Bita śmietana to deser, któremu trudno się oprzeć… Szczególnie latem - świeże owoce aż się proszą o jej towarzystwo.
Polewa czekoladowa - najprostszy sposób aby ozdobić ciasto, dodać mu nieco słodkości i podkręcić smak. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta.
Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Pamiętaj, że domowe gofry to też świetny pomysł na śniadanie a nawet obiad.
Ciasto wlewać porcjami do gofrownicy. Wlej ciasto na rozgrzana i naoliwioną płytkę gofrownicy, rozłóż je równomiernie po całej powierzchni. A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Zamknij pokrywę i poczekaj chwilę, aż wafel będzie gotowy. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia.
Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu. Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę. Informujemy Cię jak Twoje dane są przetwarzane, jak długo je przetwarzamy, jak profilujemy Twoje dane i jak możesz się temu sprzeciwić, jakie inne prawa Ci przysługują: prawo dostępu do danych i otrzymania ich kopii, prawo do sprostowania, usunięcia danych, prawo do sprzeciwu i cofnięcia zgody w dowolnym momencie.
Przepis na idealne ciasto. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Jaki jest przepis na gofry?
Czasami po przebudzeniu pojawia się ochota na coś smacznego i chrupiącego, dzięki czemu zwiększy się energia na cały dzień. W takiej sytuacji wiele osób zadaje sobie pytanie, jak się robi gofry w domowym zaciszu. W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić ciasto do gofrów w domowy i pyszny sposób.
Zobacz mój sprawdzony przepis na ciasto do gofrów! Sekretem dobrze smakujących wegańskich gofrów jest aquafaba. To nic innego jak ubita na pianę woda po cieciorce z puszki. Ubitą na sztywno pianę mieszamy z łyżką oleju i cukrem.
Do tego dodajemy ostrożnie, najlepiej po łyżce, wymieszane ciasto na gofry. Tę masę ubijamy na niskich obrotach i ciasto gotowe. Dodatkowo zadowoli wszystkich miłośników czekolady :) min łatwe przystępne.
Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. Poniższe wskazówki dotyczą gofrów amerykańskich czyli tych bez drożdży (a nie gofrów belgijskich które są z drożdżami). Aby zrobić chrupiące gofry, bardzo duże znaczenie ma wybór odpowiedniej gofrownicy.
Jeśli nie będziecie jedli gofrów od razu, połóżcie je na kratkę. Dzięki temu nie zaparują i nie zmiękną, ani oklapną. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga To i owo stokrotki. Zostałeś przekierowany do naszej nowej strony internetowej, która jest pełna inspiracji dostosownych specjalnie dla Ciebie. Ciasta bez pieczenia: Wielkanocne desery na ostatnią chwilę.
Dziś podaję przepis z którego kiedyś dawno temu zrobiłam swoje pierwsze gofry. Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni. Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.