poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik do pieczenia

Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka. Dno formy wykladamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (jeśli pieczemy w kąpieli), boków formy niczym nie smarujemy. SERNIK: BEZ PIECZENIA, PIECZONY, KRÓLEWSKI I TAKI, KTÓRY NIE OPADA – uwielbiam serniki. Piekę tradycyjne serniki od lat i przygotowuję serniki na zimno.


Od zawsze podaje na święta królewski, w lecie chętniej przygotowuje serniki bez pieczenia.

Puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym ciastem. Do upieczenia ciasta potrzebować będziecie ogromnej ilości białek! Przepis doskonały do wykorzystania po Tłustym Czwartku, kiedy smażymy pączki i faworki i zostają nam białka. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry. Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak?


Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! Sernik - proszek do pieczenia - studzenie. Dodane przez maniaw: Tylko o kuchni.

Nie daję proszku do pieczenia,studzę sernik w piekarniku ok. Ważne jest, żeby po wyłączeniu piekarnika sernik został w piekarniku przez minut-piekarnik musi być zamknięty, a potem należy otworzyć piekarnik i trzymać sernik dalej w piekarniku przez nawet godzinę, aż do wystygniecia. Ponieważ sernik rośnie w trakcie pieczenia, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Wyłóż masę serową do formy i wyrównaj powierzchnię.


Wybierz środkową półkę w piekarniku. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Hiszpanie pieką sernik w kąpieli wodnej w taki sposób, że moczą papier do pieczenia i dzięki temu on łatwo też się rozkłada na ściankach formy. Kładą podwójna warstwę i na spód i na boki. Tylko te ich serniki są ze słonej Philadelfii i maja brzydkie brzegi, bo się na nich odciska ten papier nierówno.


SERNIK OREO BEZ PIECZENIA – pyszny, kremowy, lekki i dość szybki sernik bez pieczenia. Do tego sernika użyłam ciasteczek Oreo, ale można wykorzystać dostępne w sklepach zamienniki lub markizy i ciasto będzie równie smaczne. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1st.


Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Znowu zmniejsz temperaturę do 1stopni i piecz minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku na całą noc.


Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia.

Można też od razu zacząć od 1stopni i piec przez ok. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, to można przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 1stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 1stopni.


Kategoria serniki na zimno. Znajdziesz tu najlepsze przepisy na pyszne, orzeźwiające w letnie upały serniki bez pieczenia, czyli na zimno. Polecamy sernik z galaretką, z serkiem mascarpone, z biszkoptami i przeróżnymi owocami, a w szczególności z brzoskwiniami i truskawkami.


Bardzo dobry sernik gotowany bez angażowania piekarnika i miksera. Dla oszczędzających energię i zmęczonych. Dla dzieci w podstawówce i studentów.


Nie ma ryzyka opadania, wylania, pękania i takich tam. Jeśli do wykonania spodu użyje się płatków kukurydzianych, cały sernik będzie stanowić bezglutenowy deser. Zanim rozpoczniemy pieczenie, warto odpowiednio przygotować formę, w której umieścimy sernik. Najlepiej, aby była wyłożona papierem do pieczenia.


Uwaga - masa serowa nie powinna stykać się bezpośrednio (a zwłaszcza przez dłuższy czas) z metalem, z którego wykonana jest forma, ponieważ łatwo nabiera metalicznego posmaku. Mam nadzieję, że pomogę komuś wybrać deser na święta. Jeśli żaden z przedstawionych tu serników bez pieczenia Wam nie odpowiada, zobaczcie pozostałe przepisy na serniki. Zajrzyjcie również do zakładki ciasta, gdzie jest spory wybór różnych ciast.


Upiekłam,zaryzykowałam,po prostu wyśmienity,goście stwierdzili,że najlepszy sernik jaki jedli w życiu,lekki,pyszysty,rozpływający sie w ustach. Polecam dodać do składników na końcu zapaszku trochę pomarańczowego do ciast,doda jeszcze bardziej subtelnego smaku sernika. Co najważniejsze nie ma mowy aby opadł po upieczeniu,jeżeli upieczony jest w okrągłej blaszcze!


Domowy przepis na sernik na zimno Istnieje wiele przepisów na sernik na zimno, jednak jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia? Oczywiście można iść na skróty i kupić gotowy sernik w torebce. Jednak najlepiej taki sernik zrobić samemu. Każdy sernik na zimno ma spó masę serową oraz owoce i galaretkę. Jeśli podczas pieczenia sernik zaczyna z góry się za mocno spiekać, a środek z pewnością jeszcze nie jest gotowy, wtedy nie masz wyjścia.


Otwórz piekarnik, ale powoli, żeby nie było nagłego podmuchu powietrza. Przykryj ciasto papierem śniadaniowym lub drugą warstwą papieru do pieczenia i powoli zamknij piekarnik. Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepiej. Tradycyjnie pieczemy sernik godzinę w nagrzanym do 180°C piekarniku, przy kąpieli wodnej polecam 160°C i godziny, można też piec w 120°C bez. Uwielbiam piec serniki, przepyszny, klasyczny wiedeński, rozpływający się w ustach krówkowy czy delikatny sernik nowojorski.


Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych polecam spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie. Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Zamiast polewy czekoladowej można też zrobić polewę z solonego karmelu a do spodu z ciasteczek dodać łyżkę masła orzechowego.


Oprócz nich, do sernika krakowskiego będzie pasować także kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa. W trakcie pieczenia sernik wyjmij i ułóż na nim kratkę z ciasta, a na koniec trzymaj przez chwilę w otwartym piekarniku, by sernik nie opadł. Przed zaserwowaniem udekoruj sernik krakowski białym lukrem albo posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty