wtorek, 30 grudnia 2014

Lukier na sernik

Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Jak zrobić piękny lukier na babkę? Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę.


Przepis na tradycyjny lukier biały z białek. Przetestowałam na jagodziankach i wyszło super. A robi się błyskawicznie i bardzo łatwo – na prawdę warto wiedzieć jak taki lukier przyrządzić, bo jest świetnym wykończeniem słodkich pyszności. Tradycyjny lukier do sernika - ucierać cukier z wodą aż powstanie jednolita, gładka masa.


Sernik pieczemy przez minut w piekarniku nagrzanym do 180C. LUKIER: Do miseczki wrzucam cukier puder, stopniowo dolewam do niego sok z cytryny i dokładnie mieszam, do pożądanej konsystencji. Na tarce na małych oczkach ścieram sparzoną skórkę z cytryny.


Gotowym lukrem polewam ostygnięty sernik i posypuję skórką z cytryny. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Za każdym razem na drugi dzień lukier na sernik u dosłownie mi spływa. Ucieram tradycyjnie puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny, a serniki robię różne i zawsze to samo.


Macie jakiś patent, by zachował formę lukru, a nie słodkiej wody. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość utrzeć mikserem na gładką masę.


Lukier na sernik

Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Dobry lukier jest na wagę złota!


Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Jeśli zaś chcesz nadać mu koloru – dodaj więcej cukru pudru.


Niektórzy kupują gotowy lukier, a przecież można z łatwością przyrządzić go w domu. Wypróbuj przepis na lukier z białkiem i przekonaj się, jakie to proste! Z lukrem na serniku będzie problem, ponieważ sernik jest wilgotny i rozwadnia lukier.


Najlepiej będzie się utrzymywał na polskich sernikach (krakowski, puszysty), które mają ładnie wypieczoną skórkę ale amerykańskie wilgotne serniki nie są najlepszym pomysłem na lukrowanie. Przygotować lukier i polać nim sernik przed samym podaniewymieszać cukier puder ze skórką i 1- łyżkami soku. Dokładnie wymieszać w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier (ma być bardziej gęsty od tego jaki widać na zdjęciach). Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około min.


Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim.


Jeśli chodzi o Sernik tradycyjny to wtedy na pewno zmniejszyłam ilość masła wydaje mi się, że o połowę bo również użyłam Mojego ulubionego. Dla porównania Sernik krakowski kroiło się idealnie. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że mi się tak spód wstąpił?


Lukier na sernik

Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik! Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek.


Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Mięciutkie ciasto, które nie kruszy się, ale też nie jest twarde, masa serowa bardzo puszysta, piankowa i wilgotna o delikatnym budyniowym smaku, a lukier nie za słodki z leciutką nutką cytryny. To rzeczywiście bardzo puszysty sernik, tak jak sama nazwa mówi. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę.


Ja mieszkam sok z wodą, po czym stopniowo dodaję cukru pudru. Sernik z lukrem pomarańczowym na spodzie brownie Niektórzy twierdzą, że sernik to trudny do wykonania deser, ja mam jednak zupełnie inne zdanie. Sekret tkwi w długim czasie pieczenia i cierpliwości – a otrzymamy piękny, równy kremowy sernik. Wykorzystuje się go do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów.


Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie, dzięki czemu dekoracje pozostają trwałe. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik polać cytrynowym lukrem (same kratki lub całość). Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.


Sernik jest idealny na leniwe, niedzielne popołudnia - do herbatki i rozmów o minionych tygodniu, zainteresowaniach i planach na podróże. Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy.


Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty