Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu.
To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu.
Szybki i prosty min łatwe tanie. Desery Ciastka z chleba razowego. Justa, u mnie grzanie „góra i dół”, bez termoobiegu, a forma po środku na drugim ruszcie od dołu.
Czas pieczenia bez zmian. Po minutach keksówkę przykrywam arkuszem papieru do pieczenia, bo czasem ziarenka posypane po wierzchu potrafią się przydymić, a pod papierem trzymają się nieźle :) I psikam wodą ze spryskiwacza co jakieś minut. Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodaję do 1g mąki żytniej i 1ml wody, mieszam te składniki i odstawiam na ok.
Po tych godzinach do zaczynu dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam dość dokładnie przy pomocy łyżki. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia.
Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. Jak upiec chleb pszenny na drożdżach, bez zakwasu? Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie.
Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Pieczenie chleba w domu nie jest trudną sztuką. Znajdziecie tutaj podobieństwo do chleba nocnego bez wyrabiania (no-knead method): czas wykonania, składniki, z tą różnicą, że jednak.
Bardzo dobry chleb, przygotowany na zaczynie żytnim razowym. Co prawda – do ciasta dodaje się jasną mąkę pszenną, jednak właśnie dzięki temu żytniemu zaczynowi chleb jest nieco cięższy, bardziej trwały i pięknie pachnie. Jak nie dokarmiasz zakwasu to pewnie podczas każdego pieczenia chleba odkładasz część ciasta na następny raz?
Kiedyś też przez jakiś czas miałam taki zakwas i raczej innego chleba niż ten, na który masz przepis na nim nie upieczesz… Ja próbowałam i niestety nie wychodziło i dlatego wyhodowałam swój „uniwersalny”. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wy. Piec w 2stopniach przez minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 2stopni i piec 30- minut. Ja pokroiłam go po wystudzeniu tego samego dnia.
Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Niegdyś nasze babcie wypiekały go w domowych, węglowych piecach, nie widząc w tym żadnej filozofii i trudności.
Zakwas żytni do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane i trudne tylko do czasu, kiedy samodzielnie go zrobisz i skosztujesz upieczonego przy jego pomocy, przepy Zobacz więcej. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące.
Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą. To jeden z najfajniejszych elementów pieczenia chleba, bo z kilkoma rzeczami, które znajdują się w praktycznie każdej, polskiej kuchni, wyczarować można smaczne, chrupiące pieczywo, którego zapach oszołomi nie tylko najbliższą rodzinę, ale również sąsiadów. Długotrwały, wymagający cierpliwości, ale coraz chętniej do niego wracamy.
Jeśli w sklepach mamy do wyboru chlebo-podobne wypieki z listą polepszaczy, to warto poświęcić czas na naukę, a potem na upieczenie własnego chleba w domu. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. Musi być strączkowa a to tylko od ciebie zależy, który smak wolisz.
Chleb bezglutenowy bez drożdży. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek.
Robiłam kilkukrotnie ten chleb – nie wiem z jakiego powodu w środku chleba jest on wilgotny. Co dziwne, wilgotny środek pojawia się na 2-dzień przy końcu chleba. Nie potrafię tego wyjaśnić, może komuś się tez tak zdarzyło?
Temperatura, czas pieczenia i ilość maki z przepisu, rodzaj ziaren zmienny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.