Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych.
Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.
Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni.
Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:).
Podobnie jak Pani uważam, iż z diety nie należy wykluczać chleba, o ile jest z pełnego ziarna. Uważam, iż pieczenie chleba w domu jest o 100x lepsze niż kupne, często spotykając chleb ciemny barwiony barwnikiem - karmelem. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.
Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Do przygotowania dobrego chleba przyda się dobry zakwas na chleb.
W ten sposób przygotujemy domowy chleb żytni na zakwasie - bochen, który wystarczy na śniadanie dla kilkuosobowej rodziny. Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Do chleba można dodać dowolne ziarna.
Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej.
Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego.
Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Miałam akurat dość dużo zakwasu, dlatego dodałam od razu taką ilość, ale jeśli macie mniej, możecie spokojnie zrobić zaczyn 3-stopniowy. Zdrowy i smaczny chleb z dodatkiem nasion słonecznika, pestek dyni i ziaren sezamu lub z suszonymi śliwkami i siemieniem lnianym. Bardzo lubimy ten chlebek, często go piekę, zawsze wychodzi. Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania.
Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę. Przepis ten otrzymałam wieki temu. Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis. Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do.
Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. Dodatkowo zawartość dużej ilości ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego – wzbogaca jego smak. Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.
Bochenki piec przez minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne - minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12xcm. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.