poniedziałek, 25 stycznia 2016

Chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej

Chce się więcej i więcej. Zawsze chlebek mi wychodzi, no zawsze po prostu dopóki nie spróbowałam zrobić go tylko z żytniej mąki, no i niestety klapa totalna, z wierzchu ok w środku ciapa! No ale nie poddałam się i zmieszałam Zobacz więcej. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę.


Często pytacie jak zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry.

Ja wypracowałam swój sposób na to, ale trochę to trwało. Więc mogę powiedzieć, że trzeba tu po pierwsze cierpliwości i nie zrażania się pierwszymi niepowodzeniami. Jeśli chodzi o przechowywanie takiego. Testowałam mnóstwo przepisów ale według tego przepisu na chleb pełoziarnisty mojego autorstwa, pieczywo wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Jeżeli chodzi o mąkę proponuję użyć pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej.


Nie testowałam z mąką żytnią więc nie odpowiadam za ewentualne niepowodzenia. Niestety wypieki z automatu mają taki urok, że bywają z nimi problemy, zostaje dziura, czasem lekko opadają, dlatego zdecydowanie bardziej preferuję piec tradycyjnie w piekarniku.

Rodzaj pieczywa i jego nazwa zależą od użytej do wypieku typu mąki. Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej min łatwe tanie. Dania główne Pierogi ruskie z mąki żytniej pełnoziarnistej.


Durszlak - chleb żytni pełnoziarnisty. Domowy chleb z żytniej i orkiszowej mąki to jedna z tych opcji, które możesz z łatwością przygotować w domu. Jego składniki można łatwo kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością, a kroki, które trzeba wykonać, nie sprawią nikomu trudności. Gdy chleb wyrośnie, wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne lub foremkę z wodą.


Przepis na chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-minuty, aby dokładnie.


I na zakwasie, również żytnim. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Rewelacyjny chleb, w dodatku z samej mąki żytniej pełnoziarnistej.


Upiekłam go z wykorzystaniem wyjątkowo grubej mąki prosto z młyna.

Rodzina pałaszowała ze smakiem… zresztą ja też! W dodatku był tak długo świeży! Super, dziękuję za przepis! Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.


Chleb na samej mące żytniej. Pieczenie chleba żytniego powoduje redukcję zawartości witaminy Bo i Bo w stosunku do mąki. Robiąc i następnie jedząc ten wilgotny , żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie , zawsze zastanawiam się jak bardzo w przeciągu zaledwie 1-pokoleń uległy zmianie gusta statystycznego konsumenta pieczywa , jak delikatne stały się nasze podniebienia. Taki rodzaj mąki charakteryzuje się tym, że z ziaren zawartych w mące nie usunięto wierzchniej okrywy, która ma najwięcej witamin i bardzo dużo błonnika. Najczęściej do produkcji chleba pełnoziarnistego używa się ziaren żyta.


Domowy i pyszny pełnoziarnisty chleb razowy… U mnie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, ale ziarna można wybrać w zasadzie dowolne i wszystko, co pasuje do chleba tutaj także się odnajdzie. Pytaliście nie raz o chleb z mąką razową lub pełnoziarnistą, to jest jedna z propozycji, czyli chleb który bardzo mi smakuje. Dwa chleby pod rzą to się u mnie do tej pory nie zdarzyło, ale jak widać nie ma rzeczy niemożliwych :) Tym razem pokazuję typowy chleb razowy z mąki żytniej pełnoziarnistej, pszennej chlebowej i otrąb żytnich.


Zrobiłam na niej zakwas, i poszukiwałam przepisów nie tylko na chleb, ale także na ciasta. Niestety ciast tylko i wyłącznie z mąki żytniej prawie nikt nie piecze. W końcu trafiłam na ten przepis i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę.


Wprawdzie miksując to ciasto byłam. Piekę podobny, nieco inne proporcje – na 5ml wody 5g mąki. Przygotowany specjalnie dla tych, którzy cenią czysty smak chleba razowego lub ze względów zdrowotnych poszukują chleba zrobionej tylko z mąki z pełnego przemiału, bogatej w błonnik pokarmowy.


Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Mąki orkiszowe ogólnie są dość drogie. Ja zwykle mąki kupuję na targu, mam już swoje sprawdzone. Z firmy Melvit mam żytnią. Razowa mąka z tej firmy jest taka ciężka bardzo, coś jak bułka tarta.


Ja bym dodała trochę jasnej mąki (typ 72 orkiszowej lub żytniej) – chleb wyjdzie wtedy lżejszy, taki mniej razowy. Mąkę zmieszaną z wodą zakwaszało się tak, aby pojawił się gaz, który stymulował rośnięcie ciasta. Kolejna propozycja swojskiego chlebka, który zagościł na moim stole wielkanocnym.


To chleb pszenny pełnoziarnisty, bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jest naprawdę bardzo pyszny! Pieczywo pełnoziarniste teoretycznie można produkować w zasadzie z każdego rodzaju zboża, niemniej jednak ze względu na walory smakowe, najczęściej wypieka się z maki żytniej (pełnoziarnista mąka pszenna ma gorzkawy smak).


Mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i ciemniejsza niż biała pszenna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty