wtorek, 19 stycznia 2016

Gofry z cukrem

Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Belgijskie Gofry z Liège z cukrem perlistym. Maślane, bardzo słodkie i takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym.


Karmelowo- maślana rozkosz!

Gofry serduszka z cukrem pudrem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Pyszne, chrupiące gofry… z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Kupione w „budce” lub zrobione własnoręcznie w domu. Gofry kojarzą się z latem i smakiem dzieciństwa. Ale ile ta słodka przyjemność kosztuje naszą talię?


Sprawdź, ile kalorii mają gofry. Przetwory Kwiaty akacji ucierane z cukrem na surową konfitur. Chrupiące gofry z cukrem pudrem Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Na końcu dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy kilka minut w rozgrzanej gofrownicy do. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–minut, aż ciasto się przyrumieni.


Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Gofry wychodzą idealne :) Zawsze wychodziły mi gumowate, niesmaczne dlatego przez długi czas nie robiłam gofrów.


Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę.


Gofry z cukrem pudrem Gofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa.

Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże. Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Puszyste, chrupiące gofry w sam raz na letnie desery dla całej rodziny.


Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtakami dodaj mleko, cukier olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Gofry – przepis na chrupiące gofry- Wykonanie: Białka jajek ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.


Wszystkie składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Z moich obserwacji wynika, że najczęściej kupowanymi goframi są te bez dodatków lub tylko z cukrem pudrem. Absolutnym hitem są za to gofry z nutellą, czy bitą śmietaną i owocami. Mi jednak najbardziej smakowały zwykłe, bez dodatków, bo wydobywają cały smak pysznego gofrowego ciasta.


Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru koniecznie perlistego. Przepis wypróbowałam w dwóch wersjach, czyli do jednej porcji dodałam cukier perlisty, tak jak powinno być, a do drugiej cukier zwykły.


Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser? Przygotuj chrupiące gofry z cukrem pudrem. Przepis zawiera: jajka, mleko, mąkę oraz cukier waniliowy. Razem utrzeć na puszystą masę.


Wówczas nie przerywając ucierania wlać mleko. Gofry podaje głównie z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i owocami. Pyszne są lekkie gofry, delikatne i chrupiące!


Ciasto na gofry można przygotować w domu na kilka sposobów. Zapraszam na mój przepis na ciasto na gofry, takie lekkie, że będziecie je robić bardzo często. Wiedeńskie gofry z cukrem trzcinowym i cynamonem, ten delikatny przysmak nazywa się tylko modnym i tajemniczym. W swoim składzie ciasto waflowe jest bardzo zbliżone do zwykłych naleśników, ale bardzo tłuszczowe.


Główny sekret sukcesu - forma musi być czysta, dobrze ogrzana i dokładnie nasmarowana. Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Gofry - przepis na domowe, chrupiące, jak z budki nad morzem, z bitą śmietaną i owocami, dżemem, cukrem pudrem, polewą. Jak zrobić gofry - przepis i film. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-minut, aż będą złociste.


Podawaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową, syropem klonowym lub innymi dodatkami! Mogą być przygotowywane z ziemniaków lub cukinii. Najczęściej podawane są z serem żółtym i szynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty