piątek, 8 stycznia 2016

Na naleśniki

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru.


Przepis na naleśniki Któż z nas nie lubi naleśników? To doskonały pomysł zarówno na danie główne bądź deser ale chyba najbardziej pasują do śniadania.

Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli.


Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Polecam Ci mój rewelacyjny przepis na naleśniki z pieczarkami.

Może za mało rozgrzewam patelnię. Ciasto na naleśniki powinno mieć idealnie gładką. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką.


Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki , takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów.


Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Doskonałe na każdą porę dnia. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obia podwieczorek i kolację. Z podanych wyżej składników uzyskałam naleśników o średnicy cm.


Nalewamy z głębokiej łyżki rozprowadzając ruchem kolistym ciasto na patelni. Na patelnie dodajemy łyżeczkę oleju rozgrzewamy. Kiedy zacznie się ścinać przekładamy naleśnika. Przygotować ciasto na naleśniki : jajka rozmiksować z mlekiem, cukrem i solą.


Stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując.

Dodać wodę i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na około - minut. Tuż przed smażeniem dodać olej i dokładnie połączyć. Idealne naleśniki są delikatne i sprężyste, nieco podrumienione. Takie, które można podawać zarówno z serem i owocami, słodkim dżemem czy konfiturą, jak i wytrawnymi dodatkami takimi.


Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta.


Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni. Miło, przytulnie, smacznie… takie miejsce, gdzie można zjeść coś pysznego, oderwać się od pędu codzienności, pobyć z najbliższymi, poświęcając czas tylko im, spotkać z przyjaciółmi. Przepisy na naleśniki to kompendium wiedzy na temat tego smacznego dania.


Mnóstwo pomysłów na ciasto z różnymi dodatkami. No i oczywiści puchate omlety oraz pyszne pancakes. Tu znajdziesz pomysły na naleśniki na obiad i na deser. Najlepsze przepisy na naleśniki czekają na Ciebie! Jaki przepis na naleśniki jest dla ciebie?


Fanom naleśników na słodko polecamy zwłaszcza naleśniki biszkoptowe, naleśniki z bananami lub naleśniki z pomarańczami. Zobacz też mój super przepis na pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól.


Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość. Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy mama lub babcia serwowały nam naleśniki z dżemem lub serem, polane śmietaną i posypane cukrem. Dzisiaj często unikamy naleśników na słodko z obawy przed dużą ilością kalorii.


Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić. Wytrawne naleśniki to pomysł na niebanalny, ale smaczny obiad. To także sposób na wyczyszczenie lodówki z produktów, które mamy pod ręką, a niezbyt mamy pomysł, co z nich przygotować.


Jak zrobić naleśniki Pytanie o to jak zrobić naleśniki i jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty