Myślę, że spokojnie mogę je nazwać wersją light klasycznych polskich placków ziemniaczanych. Ostatnio, gdy zrobiłam gofry ziemniaczane, ja z mężem zjadłam je z pikantnym serkiem sojowym w typie almette, dzieciaki z cukrem i jogurtem a znajomi z łososiem wędzonym i koperkiem. Moj maz robi tosty w gofrownicy oraz takie kanapki na cieplo (croque) Odpowiedz. Placków z jabłkami za to jeszcze nie.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na placki z gofrownicy. Gofrownica użyta do poprzedniego przepisu (gofry z jabłkiem) dała mi pomysł na placki ziemniaczane upieczone przy jej użyciu.
Placki ziemniaczane z gofrownicy są fantastyczne i jak powiedział mój mąż dużo lepsze niż z patelni. Placki są bardzo chrupiące delikatne no i bez tłuszczu! Atuty placków z gofrownicy?
Na pewno mniejsza zawartość tłuszczu i ciekawsza forma podania. Trzeba przyznać, że tak wyglądające placki ziemniaczane nie należą do codziennego widoku w co drugiej przydrożnej knajpie. Angielskie potato waffles - szybki i pyszny sposób na szybki obiad z ziemniaków. Są to w zasadzie placki ziemniaczane, ale bez tych wszystkich.
W związku z tym przybywam do Was z kolejnym gofrowym przepisem, tym razem na niesamowicie smaczne gofroplacki ziemniaczane. Chrupiące gofroplacki to oferta dla osób, które uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, ale ich nie jedzą ze względu na fakt smażenia ich na patelni.
Wersja z gofrownicy jest bardziej chrupiąca i nie aż tak. Z podanej ilości składników otrzymasz około gofrów. Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet lekko podgrzać. Domowe gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację.
Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy. Do gofrów można podać kwaśną śmietanę lub duszone warzywa ze świeżą słodko kwaśną surówką z ogórka. Zdrowo i smacznie przepis na gofry z cukinii jest również w wersji bezglutenowej, smacznego!
Dlaczego tak się stało, czy coś zrobiłam nie tak? Ale muszę przyznać, że ciasto było pyszne, z pozostałego ciasta zrobiłam coś w rodzaju racuchów na patelni (trzeba go było jakoś wykorzystać). Placki warzywne z gofrownicy Warzywa trzemy na tarce do ziemniaków,czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko,mąkę i przyprawy do smaku. Gofrownicę lekko smarujemy oliwą z oliwek,na rozgrzaną kładziemy porcję ciasta i lekko rozsmarowujemy.
Pieczemy na złoto i podajemy z warzywami. Tak usmażone placki są o wiele mniej kaloryczne i. Podłącz ją, by się nagrzała. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły.
Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie.
Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.
Jedną z głównych zalet przygotowywania pizzy w gofrownicy jest to, że wygląda naprawdę niepozornie, ale zaskakuje i robi naprawdę wrażenie. Ciasto na pizzę należy przygotować tak, jak zwykle. Po rozwałkowaniu powinno być znacznie większe od gofrownicy. Szybko i smacznie tyle w temacie.
Będziemy jeść gofry jak w Rabce! I nikomu się nie chce robić ciasta. Ni to gofry, ni to placki, a właściwie to po prostu pyry z gofrownicy.
Ten wręcz banalny przepis to idealny sposób na rozprawienie się ze starymi kartoflami okupującymi lodówkę. Dzięki niemu nudne ziemniory możemy przerobić na pyszne i chrupiące danie. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!
U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Co by się nie kurzyła, zrób w niej placki. Placki z tartej cukinii, które mogą być dodatkiem do dania głównego, do mięsa, drobiu lub ryby. Pod przepisem zamieściłam kilka innych propozycji podania placków. Oprócz cukinii placki zawierają dodatek cebulki oraz koperku.
Studzić gofry na kratce. Z podanych składników wychodzi średnich gofrów ziemniaczanych. Można dać czosnek lub inne zioła. Dziś chcę Wam zaproponować przepis na gofry, a właściwie placki ziemniaczane z gofrownicy, bo do ich przygotowania wykorzystałam recepturę na tradycyjne placki.
Zapytacie, po co bawić się w gofry, sko Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga piekarz-kucharz-garkotłuk. Jeśli jesteście szczęsliwymi posiadaczami gofrownicy o dużej mocy – dla Was zadanie jest jeszcze prostsze, w takiej pyszne gofry robią się właściwie same. Ale nie załamujcie rąk, wszyscy Ci, którzy tak jak ja macie tanioszkę z marketu!
Pyszne falafele z gofrownicy lub z patelni, w zasadzie najprostsze falafele, jakie kiedykolwiek robiłam. Trzeba tylko z wyprzedzeniem namoczyć ciecierzycę tj. A potem reszta idzie już raz, dwa: odsączamy, mielimy, doprawiamy, formujemy kotleciki i na patelnię lub do gofrownicy.
Przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Otóż - z miłości do nich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.