poniedziałek, 18 stycznia 2016

Ciasto na włoską pizze bez drożdży

Idealne i cienkie ciasto na pizzę, z małą ilością drożdży, z klasycznymi grubszymi brzegami, lekko chrupiącymi, ale miękkimi. To ciasto nie ma sobie równych! Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie.


Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.

A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii. Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na ciasto na pizzę włoską, to jesteście w domu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was jeden z najprostszych przepisów, jakie do tej pory pokazały się na blogu, a jednocześnie jeden z najbardziej autentycznych.


Pizza bez drożdży - przepis na ciasto - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Formujemy kule, rozpłaszczamy je i rozciągamy ciasto (najlepiej bez użycia wałka) na cienkie, okrągłe placki (wielkości około cm.). Układamy na specjalnych (lub zwykłych) blaszkach, które lekko spryskujemy oliwą.

Zostawiamy delikatnie grubszy rant. Sos dzielmy na części i smarujemy nasze pizze - pozostawiając wolne ranty. Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę?


Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero, którą można kupić w sklepach z włoską żywnością lub w internecie. To właśnie tej mące ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak.


Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta.


Ciasto na pizze z drożdżami bardzo ładnie wyrasta i jest puszyste. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Okazuje się, że mój przepis na pizze jest z białkiem. Nie zależy mi na tym czy jest to oryginalny przepis na włoską pizze.


Ku zaskoczeniu innych do mojego przepisu dodaje się też jogurt naturalny. Podstawą jest oczywiście ciasto, bez którego pizza nie powstanie.

Cała tajemnica tkwi w odpowiednim doborze składników, wyważeniu proporcji i sposobie wyrabiania ciasta. Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii. Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii. Czy w przypadku spisu składników, nie ma tam błędy w ilości drożdży?


Jest gram, a powinno być chyba gram, albo dekagramów. Czy wszyscy używający tego przepisu robili na 7gram mąki, gram drożdży? Swoją drogą, bardzo dobry przepis, często robimy z niego ciasto na domową pizze, Pozdrawiam! Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu!


Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Dopiero po upływie wyznaczonego czasu ciasto można rozwałkować, a następnie układa się na nim ulubione dodatki i całość wstawia do nagrzanego piekarnika. Pizza domowa niejedno ma imię.


Przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską. Wszyscy doskonale pamiętamy pizze robione przez nasze mamy, na grubym cieście. Były z pewnością pyszne, ale nie miały za dużo wspólnego z tradycyjną, włoską pizzą. No bo jak zrobić prawdziwą włoską pizze?


To nie plotka, ze włosi nie dodają do pizzy drożdży. Ale faktem jest, że wyrabiają ciasto bardzo starannie i długo. A więc mamy włoskie ciasto bez drożdży i sos, zupełnie inny niż ten tradycyjny. Inny bo polski przygotowany nie z pomidorów, a z dyni.


Zakłada się, że ciasto na włoską pizzę powinno być wyrabiane minimum minut. Najlepiej też, jeśli zrobisz to ręcznie. Ugniataj masę do momentu, w którym zrobi się gładka i elastyczna oraz przestanie się kleić.


Gdy to się stanie, przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, a następnie odstaw na ok. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek.


Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze. Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty