piątek, 8 stycznia 2016

Jak zrobić samemu chleb

Wybór mąki: najzdrowsze jest pieczywo razowe. Do przygotowania takiego pieczywa wykorzystuje się mąkę żytnią, lub pszenną razową. Mąka razowa wyróżnia się tym, że zawiera więcej wartościowych mikroelementów niż mąka oczyszczona.


Jak zrobić samemu chleb

Wybierając mąkę, należy zwrócić uwagę na jej typ. Zakwas na chleb – jak go przygotować, przechowywać i wykorzystywać, by domowy chleb udał się za każdym razem? Przepis na domowy chleb. Domowy chleb z otrębami.


Sałatka sojowa z burakami i groszkiem. Jak zrobić najprostszy chleb na drożdżach? Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego.


Jak zrobić samemu chleb

Niektórzy szczęśliwcy pamiętają rumiane bochny wypiekane w babcinym piecu. Większość zna chleb kupowany w piekarni. Można przywołać wspomnienia we własnym domu, a przy okazji zjeść zdrowy, domowy chleb.


Włóż chleb do nierozgrzanego piekarnika i nastaw na temperaturę 2stopni. I posiedzieć w aurze niezapomnianego zapachu… Grono osób, które pieką w domu chleb, jest coraz szersze. Kiedy ciasto wyrośnie i powstanie chrupiąca skórka, wtedy będziesz mógł wyjąć chleb i posypać go sezamem, siemieniem lnianym oraz pestkami z dyni. Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i wystaw za okno, aby mógł szybko przestygnąć. Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku.


Wystarczy jednak wziąć taką butelkę. Czy jesteś w stanie napisać jak należy zrobić to samo tylko z mąką pełnoziarnistą żytnią? Próbowałam wg tego przepisu ale niestety chleb nie upiekł się od dołu zupełnie. Natomiast przepis ze zwykłą mąka pszenną jest ok i się udał, tylko ten chleb jakoś mało chlebowy ;) Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź. Zakwas jest niezbędny do upieczenia chleba z przewagą mąki żytniej.


Piecz około godziny. Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie.


Potrzebne składniki: Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda. W sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, i to w coraz większej liczbie sklepów je spotykam, jednak to nie to samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy, bez smaku, taki nijaki.


W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów by jak najdłużej zachował świeżość. Nic tak nie smakuje jak chleb zrobiony w domu. Wykonanie jest banalnie proste, a smak na długo pozostaje w pamięci. I nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że wybieramy chleb naprawdę dobrej jakości.


Część z nas nie wyobraża sobie posiłku bez chleba. Aby mieć pewność, że jest wartościowy można go upiec samemu. Tak jak pisałam powyżej, można go uzyskać od kogoś, kto go ma lub zrobić samemu.


W tradycyjnych wypiekach nie używano drożdży, bo ich nie znano. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że nie wszyscy powinni rezygnować z glutenu. Odstawiano mąkę do zakwaszenia i dzięki temu ciasto na chleb rosło.


Osoby które cierpią na celiakię powinny jednak bezwzględnie go unikać. Nie jest to jednak proste, ponieważ gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych,których używamy na co dzień. Dieta bezglutenowa stała się modna i od jakiegoś czasu zyskuje nowych fanów.


U mnie resztki chleba się zbiera i suszy, raz na jakiś czas jak się uzbiera, mama robi „bread pudding” – nauczyła ją babcia z Anglii, czyli mama mojego taty. Czerstwy chleb zalewamy mlekiem, zostawiamy do nasączenia , najlepiej cały dzień albo noc. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli.


Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty