Kołocz(nie kołacz) z posypką(nie z kruszonką)jest ciastem regionalnym. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Tradycyjny kołacz z serem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska.
Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką.
Wykorzystuje powszednie dostępne składniki, do tego kołacz to przepiękna forma! Bryczko, nie przejmuj się takimi komentarzami. Niektórzy Czytelnicy nie mają Ci nic do powiedzenia, ale na złośliwosci zawsze znajdą i czas i siłę.
Kołocz Śląski z serem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kołocz śląski z jabłkami i posypką to regionalny przepis na ciasto z Górnego Śląska. Propozycja idealna na chłodne, jesienne dni. Sprawdź przepisy na WINIARY!
Regionalny przysmak na obiad - żur śląski.
Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta. Uwielbiam kołacz z serem, troszkę za mocno wyrosło mi ciasto drożdżowe przez co schował się ser,ale kołacz był pyszny. Długo świeży,puszysty z chrupiącą kruszonką. DRUKUJ PRZEPIS WYŚLIJ PRZEPIS Promocje.
Polecane przepisy: kołacz wiślański przepis Zobacz więcej. Najpopularniejsze ciasto na Śląsku. Króluje na wszystkich imprezach. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na śląski kołocz z serem makiem i kruszonką. Wszystko robiłam dokładnie tam jak w przepisie krok po kroku.
Posypka była strasznie wodnista, mimo, że ostatecznie dodałam więcej mąki potwornie kleiła się do rąk. Zmarnowany czas i pieniądze. Teraz jak mam już przepis to wystarczy upiec.
Może wykorzystam go na święta? Wypróbuj prosty przepis na kołacz jabłkowy, tradycyjny placek z jabłkami kuchni śląskiej. Ciasto zachwyca lekką, puszystą konsystencją i aksamitnym smakiem.
Polane budyniem wprost rozpływa się w ustach! Pyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce.
Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10! Ten przepis znam juz od lat, musi byc zawsze na stole we wrześniu , ale tylko dla tych co kochają śliwki i mak. Prosze nie gwałcić tego innymi kombinacjami , bo wtedy to nie to samo ! Nie warto zmieniać , bo właśnie taki jest najlepszy.
Jego odmianą był korowaj. Nazwa kołacz pochodzi od kolistego kształtu pieczywa. Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) Ciasto z mojego regionu, przepis mojej inwencji, a smak pychota. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje!
Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo. Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu.
Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzienieserowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. Smacznie, szybko i tanio. Kołacz z grzybami - rewelacyjny przepis! Gotuj razem z nami krok po kroku!
Pomagamy w finansowaniu, zapewniamy atrakcyjne lokalizacje do wyboru oraz szkolenia dla Franczyzobiorców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.