Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut. A ty – jaki chleb lubisz najbardziej? Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Witam serdecznie Tosiu,,pieke chleb zytni od kilku lat ,(nie jadam chleba przennego ) ale zawsze na zakwasie teraz postanowilam zaczac piec na drozdzach , wlasnie wczoraj upeklam ale przenno zytni jakos boje sie sprobowac z samej zytniej maki pozatym nie jestem zorietowana w numerach maki jestem w Australii I tutaj nie ma numerow a make zytnia.
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. Chleb pszenno-żytni na drożdżach. Jeszcze jedno, ja trochę inaczej go wypiekam.
Kiedy już ciasto zaczyna wyrastać z foremki, wstawiam chleb do zimnego piekarnika i nastawiam na 2stopni. Za nim piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, chleb już pięknie wyrośnie. W piekarniku chleb siedzi prawie minut i nie jest za bardzo spieczony. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca.
Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).
Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos. Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Jeśli czasem spieszy mi się jak zwykle z wszystkim i ciasto wyrasta tylko chwilę albo.
A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki. Lubie takie pieczywo, o którym się myśli i na niego czeka :D Liście chrzanu pasują do niego wyminiecie.
To chleb lata, gdy liści na dworze dużo, ale zimna piekę go na liściach kapusty włoskiej, też jest ok, ważne, że jest to chleb. Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb żytni na drożdżach. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem!
To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Szukam przepisu na chleb pszenno – żytni, trafiłem na Pani przepis ale czy jest to błąd w przepisie a mianowicie: kg mąki żytniej czy dkg mąki żytniej a może 3g tej mąki. Proszę o odpowiedz, z szacunkiem dla Pani emeryt ze Szczecina. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe.
Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Koszyki należy obficie obsypać mąką, a foremki albo natłuścić i oprószyć bułką tartą albo wyłożyć papierem. Sourdough and Yeast Comiesięczna lista Na zakwasie i na drożdżach zawiera zbiór linków do atrakcyjnych i sprawdzonych wypieków, wypróbowanych, sfotografowanych i umieszczonych na naszych blogach lub portalach społecznościowych. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy.
Dodatki Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wyrośnięty, pulchny, z dziurkami. Czuć w nim prawdziwą domową nutę chleba. Chce się więcej i więcej. Na wierzchu robimy nacięcie w kształcie krzyża, aby odgazować chleb.
Pozostawiamy w garnku do wyrośnięcia na ok 1h. Przykryty garnek wstawiamy do piekarnika na min w temp 2stopni. Potem zmniejszamy temp do 1stopni i pieczemy chleb ok min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.