wtorek, 12 stycznia 2016

Naleśniki na oleju

Chochelką od zupy wlać na patelnie taką ilość ciasta aby wyszedł naleśnik ( ja nabieram ciasta mniej niż pół chochelki na naleśnik). Teraz dopiero do miski z płynnym ciastem wlać olej i wymieszać. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli.


Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki. Gotowe ciasto odstawiłam na minut, żeby odpoczęło.

Ciasto na naleśniki słodkie 2g mąki 2ml mleka 1ml wody jajko łyżka cukru. Po tym czasie rozgrzałam patelnię do smażenia naleśników i kolejno smażyłam naleśniki. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Przepis na ciasto na naleśniki jest banalnie prosty - kilka składników, które wystarczy wymieszać.


Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.


To pierwsza potrawa jakiej nauczyłam się robić jeszcze w czasach szkolnych.

Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika. Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na j patelni.


Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko. Zazwyczaj smażyłam naleśniki na oleju rzepakowym, ale uznałam, że miłą i przy okazji wzbogacającą smak odmianą będzie użycie oleju kokosowego. Olej Olini jest najwyższej jakości olejem kokosowym tłoczonym na zimno. Posiada typowy dla kokosa smak i aromat i może nadawać potrawom orientalny posmak.


Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec. Zarówno pierwsze i drugie naleśniki smażę na patelni naleśnikowej 28cm na połowie mocy palnika gazowego.


Zbyt szybkie smażenie spowoduje , że naleśniki mogą łamać się podczas przewracania na drugą stronę i pękać podczas podsmażania na oleju. Robiąc naleśniki stosuję podwójne natłuszczenie, by mieć pewność, że naleśniki nie przywrą do patelni – dodaję olej do ciasta, a przy smażeniu dodatkowo delikatnie natłuszczam patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.


Na czubeczku łyżeczki wrzucam masło i rozprowadzam drewnianą łopatką. Podobnie można też stosować margarynę np. Skoro już wiesz, jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe z mąki pszennej, poznaj nasz przepis na naleśniki wytrawne.


Magda Gessler zaleca by naleśniki smażyć na płaskiej patelni (najlepiej takiej specjalnej do naleśników) oraz na maśle klarowanym.

Jeśli takiego nie macie, to możecie zamiennie użyć oleju rzepakowego. Z podanych wyżej składników uzyskałam naleśników o średnicy cm. Smażę naleśniki z przepisu na oko, ale zawsze dodaję i mleko, i wodę oraz trochę oleju i szczyptę proszku do pieczenia.


Mam osobną patelnię taką z bardzo niskim rancikiem, przed smażeniem pierwszego naleśnika leciutko smaruję ją olejem ale później już nie bo w cieście jest trochę oleju a patelka jest teflonowa. Najlepiej użyć do tego specjalnej płaskiej patelni z bardzo niskim rantem oraz nieprzywierającą powłoką. Moja mama do natłuszczania patelni używa zawsze zamiast oleju kawałka słoniny, który przyciskała do rozgrzanej patelni przez wylaniem na nią ciasta. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta.


Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Bezglutenowe naleśniki na oleju kokosowym. Pamiętaj – chochla, naleśnik. Nakładałam na połowę twarożek śmietankowy i domową konfiturę malinową, to moja ulubiona kombinacja.


Olej jest płynny i ma uniwersalny smak, zatem łatwo i szybko dodaje się go do ciasta na naleśniki a do tego nie zmienia ona smaku gotowych naleśników. Masło i olej kokosowy pasuje do ciasta na naleśniki na sodko. Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, ekstrakt, stopione masło i na końcu miksujemy z mąką.


Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Przepisy z kategorii naleśniki bez oleju. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. Jeśli mogę coś poradzić,to ja smażę na pierwszej patelni kapkę oleju,a potem nic,bo daję ze trzy łyżki oleju do ciasta,w zależności jaka porcja.


Tak smażę naleśniki do przekładania,krokietów. Nie są aż takie ciężkie. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty