środa, 17 grudnia 2014

Ciasto nalesnikowe na slono

Cienkie i delikatne naleśniki to pomysł na obia który będzie smakował każdemu! Ich sekret tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w tym, aby ciasto na naleśniki było idealne. Ciasto na naleśniki słone 2g mąki pszennej 1ml mleka 1ml wody ja. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na minut, żeby dojrzało.


Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać.

Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Lista przepisów na ciasto naleśnikowe na słono z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Wychodzą coraz lepiej, bo i ciasto w odpowiedniejszych ilościach nalewam na patelnie i czekam, aż się sam naleśnik odłączy od patelnie :D(wiadomo praktyka) Mam pytanie, czasem się robią purchle powietrza pod ciastem i to dość duże(na te małe nie zwracam nawet uwagi).


Nalesniki na słono i pikantnie są idealnym daniem na obiad. Mogą stanowić również pomysłową przekąskę lub kolację na ciepło. To danie szybkie, łatwe i niedrogie.

Farszem może być dosłownie wszystko: warzywa, sery, mięso, ryby, grzyby. Poznaj nasz sprawdzony przepis na idealne ciasto naleśnikowe i sprawdź, jak zrobić naleśniki dla całej rodziny w najprostszy z możliwych sposobów. Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki.


Kiedy już raz sami je zrobimy otworzy się przed nami wiele możliwości. Dzięki tej umiejętności można przygotować wiele ciekawych dań i deserów. Dzieniszowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Prawie Perfekcyjna Pani Domu. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto.


Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Idealne ciasto na naleśniki, proste.


Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe. Dobry sprawdzony przepis. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem.

Składniki dla 1-osób łatwe. Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały? Odstawiamy ciasto na min. Na patelnie dodajemy łyżeczkę oleju rozgrzewamy.


Nalewamy z głębokiej łyżki rozprowadzając ruchem kolistym ciasto na patelni. Kiedy zacznie się ścinać przekładamy naleśnika. Kolejne naleśniki smażymy już bez oleju. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np.


Rodzaj i gatunek mąki, a także innych dodatków wpływa na to, czy ciasto na naleśniki jest dobre, czy też nie. Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Nie uzywałam tłuszczu na patelnie, poniewaz w ciescie byla smietanka i dla mnie bylo to wystarczajace.


Do ceramicznych nie przywierały, nie wiem jak do innego typu patelni. Na nastepny dzien rowniez pyszne. Ciasto fajne, nie za geste, super rozporowadzalo sie na patelni dzieki czemu nie mialam placka o roznych grubosciach. Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa.


Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty