poniedziałek, 8 grudnia 2014

Leczo tradycyjne

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne.

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Wielbicielom kuchni mięsnej i pachnącej wędzeniem na bank przypadnie do gustu leczo z kiełbasą.


Takie tradycyjne, klasyczne w którym podsmażona kiełbasa oddaje cały swój smak i aromat przeplatający się ze słodkością i delikatnością papryki. Zobacz, jak ugotować smaczne klasyczne leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Przepisy na leczo są różne.

Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.


Paprykę pokroić w podłużne paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem około minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do papryki i podlać wodą (około szklanka wody). Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów.


Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. W tradycyjnej potrawie znajduje się cebulka, papryka, pomidory, podsmażona słonina, wszystko p Zobacz więcej. OlaJaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kolizje Smaków.


Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone.

Ale leczo to nie tylko Polska i Węgry, to także Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Każdy z tych krajów ma swoje wariacje na jego temat. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Oczywiście nie jest to wersja oryginalna, taka jaką się robi na Węgrzech. Jest to wersja polska :), zbliżona bardz Zobacz więcej. KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarna czytelnia. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Może być wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Jednak tradycyjne leczo powinno zawierać cukinię, paprykę, pomidory, cebulę oraz dodatki, takie jak.


Jest również bardzo popularne w Polsce, Austrii i Izraelu. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i chwilę smażyć. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dusić ok. Zdjąć z ognia i dodać paprykę w proszku, wymieszać. Co roku wczesną jesienią gotuję leczo.


Dlaczego właśnie wczesną jesienią? Bo wtedy mam dostęp do wspaniałej, kipiącej aromatem i smakiem gruntowej papryki. Od lat kupuję ją zawsze od tego samego sprzedawcy, który jest równocześnie producentem.


Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok.


Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty