środa, 10 grudnia 2014

Chleb z maki zytniej

Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Twierdzę jednak, że w domowych warunkach, jeśli ktoś nie potrafi piec na zakwasie, można upiec chleb na mące żytniej 7jedynie z dodatkiem drożdży. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć.


Chleb z maki zytniej

Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb żytni upiekłam pierwszy raz.


Jego składniki można łatwo kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością, a kroki, które trzeba wykonać, nie sprawią nikomu trudności. Najlepsze jest to, że można włączyć ten domowy, razowy chleb do. Muszę zwracać uwagę na indeks glikemiczny i staram się zastąpić mąkę białą tą o grubszym przemiale.


A czy w innych przepisach na chleb zakwasowy można mąkę pszenną chlebową zastąpić sitkową, a reszta składników bez zmian. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.


U nas znika bardzo szybko. Pasuje do wszystkiego i nigdy nie mamy go dosyć. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos.


Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Chce się więcej i więcej. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka.


A po więcej wskazówek o wypieku domowego chleba na zakwasie zapraszam tu. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.


W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru.


Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Mąki orkiszowe ogólnie są dość drogie. Ja zwykle mąki kupuję na targu, mam już swoje sprawdzone. Z firmy Melvit mam żytnią. Razowa mąka z tej firmy jest taka ciężka bardzo, coś jak bułka tarta.


Ja bym dodała trochę jasnej mąki (typ 72 orkiszowej lub żytniej) – chleb wyjdzie wtedy lżejszy, taki mniej razowy. Poza tym mąka żytnia nienawidzi wprost długiego wyrabiania. Krótkie wymieszanie tylko żeby połączyć wszystkie składniki wystarczy. Im dłużej wyrabiamy chleb z maki żytniej tym bardziej kleiste i gliniaste wnętrze. Upieczenie chleba tylko z maki żytniej razowej wymaga trochę doświadczenia i umiejętności.


Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się. Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski.


Często pytacie jak zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry. Ja wypracowałam swój sposób na to, ale trochę to trwało. Więc mogę powiedzieć, że trzeba tu po pierwsze cierpliwości i nie zrażania się pierwszymi niepowodzeniami. Czy do tego typu mąki muszę zastosować już inną gramaturę składników ? Jeśli chodzi o przechowywanie takiego. Dlatego rewelacyjnie sprawdzają się dodatki w postaci całych migdałów lub orzechów laskowych.


Dobrze pasują wszelkiego rodzaju pestki (np. dynia, słonecznik), lub płatki owsiane. Warto też poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty