czwartek, 18 grudnia 2014

Pieczenie chleba w domu na drozdzach

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Pieczenie chleba w domu nie jest trudną sztuką, warto spróbować i choć od czasu do czasu zastąpić pieczywo ze sklepu własnoręcznie upieczonym, pysznym chlebem.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 2stopni C przez - minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce.


Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać. Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią.


Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia.

Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Na szczęście są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia.


Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy.


Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę lub dłużej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W trakcie pieczenia nie będzie już specjalnie rosnąć (czasami gdy czuję, że w domu jest chłodno wkładam chleb do piekarnika nagrzanego do – stopni i trzymam go do momentu aż nie wyrośnie).

Lekko wyrobić, uformować owalny bochenek. Uformowany bochenek położyć na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minut.


Wierzch wyrośniętego bochenka naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu.


Niegdyś nasze babcie wypiekały go w domowych, węglowych piecach, nie widząc w tym żadnej filozofii i trudności. Warto piec w domu chleb, bo smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu, nawet lepiej od tych droższych chlebów. Sami decydujemy jakie dodatki chcemy dodać. Naprawdę możliwości jest wiele, a domowy chleb to domowy chleb.


Samo pieczenie można przeprowadzić w zwykłym piekarniku lub też na kamieniu do pieczenia, który przed wykorzystaniem należy podgrzewać w piekarniku ok. Jak widać przygotowanie chleba samodzielnie w domu nie jest skomplikowane i czasochłonne. Wymaga niewielkich umiejętności kucharskich, jednak jeżeli kilka razy ktoś.


Przed pieczeniem rozgrzej w piekarniku żeliwny garnek lub patelnię do temperatury 2stopni Celsjusza (garnek lub patelnię wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 2stopni, po około minut od osiągnięcia temperatury garnek będzie odpowiednio gorący). Wyrośnięty chleb przełóż z kosza do garnka, odwracając kosz do góry dnem. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty