Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem. Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety.
Przepis na ciasto naleśnikowe.
Gdy już upieczemy naleśniki możemy, dodawać swoje ulubione nadzienie. Ja wszelkiego rodzaju krokiety zawsze jem z barszczem czerwonym do picia. Zawsze robię krokiety z mięsem i kapustą z grzybami, a może są jeszcze inne rodzaje farszów?
Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne. Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników?
To dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z wywaru mięsa. Mielimy je razem z warzywami z rosołu (marchewką i pietruszką) oraz z podsmażonymi z cebulą pieczarkami. Farszem nadziewamy naleśniki a następnie obsmażamy w panierce. Krokiety smażę na maśle klarowanym i zawsze tylko tyle ile akurat potrzebuję.
Dodane przez didinkaw: Tylko o kuchni. Dziękuje Wam wszystkim ślicznie za odpowiedzi. Dziś zrobiłam sobie krokiety. Ciasto na naleśniki do krokietów jest niezwykle proste do wykonania. Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad.
Ich smak zachwyci dosłownie wszystkich Twoich domowników – zarówno tych starszych, jak i tych najmłodszych. Sprawdź nasz przepis na ciasto na naleśniki do krokietów! Dzielę się przepisem na krokiety, w zasadzie na ciasto naleśnikowe. Jakie byśmy nie usmażyli ,cienkie czy grube placki zawsze wychodzą idealnie elastyczne. Nie pękają przy zawijaniu i nie rozpadają si Zobacz więcej.
Następnie naleśniki zawija się w roladki, panieruje w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, i smaży. Panierkę można pominąć, warto jednak podsmażyć krokiety, by zrobiły się chrupiące.
W takiej formie stanowią w niektórych domach danie podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia, np. Wigilię lub świąteczną kolację. ALEEE mam dość sporo opieniek i chcę zrobić naleśniki z farszem grzybowym, może takie krokiety… mam nadzieję, że naleśniorki wyjdą bo fajnie Pan je opisał. To doskonały pomysł zarówno na danie główne bądź deser ale chyba najbardziej pasują do śniadania.
Bazowe naleśniki - przepis. Opcjonalnie na naleśnikach można zrobić czekoladowe wzorki, które pewnie spodobają się maluchom. Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono. Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki.
Na patelni podsmaż mięso wołowe pokrojone w kostkę, aż ładnie się zrumieni. Potem dodaj resztę składników oraz przyprawy i gotuj przez kilka minut, aż wołowina zmięknie. Farsz zawiń w naleśnikach, chowając brzegi do środka. Kiedy smażę naleśniki, to na prawdę smażę ich sporo.
Wszyscy mają na nie apetyt. Zdarza się jednak, że kilka naleśników zostaje. Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki.
Nie używa się do nich cukru ani innych słodkich przypraw. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i odrobinę wody mineralnej, by otrzymać idealne placki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta.
Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.