Mój przepis na wiejski smalec, to bardziej skwarki w smalcu, ponieważ w moim smalcu jest więcej skwarek oraz kawałek cebulki i jabłka niż samego smalcu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty. Sprawdzony przepis na smalec domowy od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Smalec z jabłkiem i cebulą – przygotowanie: 1. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Mleko (dosłownie jedną, dwie łyżki) dodajemy na sam koniec, gdy smalec jest gotowy do przelania do słoików. Wieprzowy smalec z mięsem nigdy nie wychodzi mdły. Wręcz przeciwnie - jest aromatyczny, zaskakuje wyrazistym smakiem i tym, że wcale nie przypomina tradycyjnego smalcu. Sprawdź nasz przepis na pyszny smalec z mięsem, czyli doskonałe smarowidło do chleba. Każdy czasem marzy o kawałku świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Ale żeby była to przekąska idealna smalec musi być domowy, ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i nutą majeranku. Tak wiem, nie jest to najzdrowsze, ale od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a w dodatku zawiera dużo białka.
Kilka dodatkowych info na temat smalcu.
Nie dajcie sie zwiesc ze smalec wieprzowy jest jakos specjalnie szkodliwy bo to bzdura. Jako inzynier branzy zywieniowej, mowie wszem i wobec ze w porownaniu do tego co dodaje sie dzis do wedlin w sklepach, smalczyk jest idealny. Na zdjęciu smalec domowy zaprezentowałam właśnie w towarzystwie prostego chleba domowego, na który przepis opublikuję już w przyszłym tygodniu :) Teraz słów kilka o słoninie.
Kupuję ją najczęściej mieloną w marketach, jednak dokładnie się przyglądam, aby omijać szerokim łukiem taką, która została zmielona ze skórą. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie. Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Spróbuj, jak smakuje wegetariański smalec z fasoli albo wegetariański smalec z ciecierzycy, a na pewno nie pożałujesz!
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:) Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!
Słoninę wieprzową pokroić w małą kostkę. Pomysł na smalec na bazie fasoli doskonały, na pewno zdrowszy niż z użyciem tłuszczu. Przepis na domowy smalec. Ja chociaż sentymentu do prawdziwego smalcu nie mam, bo nigdy go nie jadłam, to smalce wegańskie uwielbiam i przepisy na tym blogu na pewno wypróbuję.
Sama ostatnio pokusiłam się o zrobienie domowego wegańskiego smalcu na oleju kokosowym. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. To wbrew pozorom bardzo zdrowy dla człowieka tłuszcz.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na smalec wg m gessler. My robimy smalec często, gdyż lubimy takie proste dodatki do chleba typu domowy smalec z boczkiem, smalec z kiełbasą, serek topiony i inne. Dostałem od sąsiadów całkiem spory kawał podgardla świńskiego i piękną wędzoną słoninę.
Coś pysznego do kanapek: domowy, swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, pachnący majerankiem. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Magdy Gessler, zamieszczonej we wspomnianym już felietonie. Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.
No i jakoś tak wyrzuty sumienia czyni mniejszymi. Dwie rzeczy są ważne: dokładne odsączenie fasoli, aby smalec nie wyszedł zbyt rzadki i… nocka w lodówce. On po prostu musi się przegryźć i wtedy rzeczywiście smakuje jak prawdziwy smalec.
Jest to sposób w jaki moja babcia robiła smalec. Porada Joli – nie wyobrażam sobie kuchni bez domowego smalcu #128578; To taka baza do wielu innych potraw #128578; Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Tutaj możecie zobaczyć filJak upiec domowy chlebek wieloziarnisty?
Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.