poniedziałek, 9 września 2019

Szybki chleb bez wyrastania

Mam pytanie czy piec ten chleb z termoobiegem? Czy moze lepiej poszukac przepis na chleb z zakwasem i raczej innego typu. Prosze o odpowiedz osoby ,ktore ten chleb juz piekly i te, ktore maja doswiadczenie w pieczeniu tez innych chlebow,najlepiej. Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania) autor: Sensuel, kategoria: chleby, dodano.


Znam praktycznie identyczny przepis, lecz z mąka krupczatką, gdzie na powyższe proporcje mąki daję 50g drożdży i chlebek zawsze się udaje.

Szybki i prosty chleb. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę. I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora.


Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Poszukiwaliśmy szybkiego przepisu i poniższa propozycja spełniała ten warunek w zupełności. Tradycyjne przepisy na chleb wymagają cierpliwości i czasu na wyrośnięcie, naszego chleba orkiszowego nie trzeba wyrabiać ani odstawiać do wyrośnięcia.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki chleb bez wyrastania. Nie trzeba nic długo wyrabiać i wygniatać. Chleb pieczony według tego przepisu zawsze się udaje i jest prosty. Dodatki Chleb graham z foremki.


Dzisiejszy chleb totalnie Was zaskoczy- nie potrzebuje wyrastania, wystarczy zmieszać kilka składników i wstawić do piekarnika. Ale dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? Jest to zdecydowanie propozycja dla zabieganych osób.


Ogromnym atutem tego chlebka jest uniwersalność. Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami.


Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Chleb bez zagniatania Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny #128512; Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.


W czym tkwi w takim razie tajemnica? Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie zagniatacie – przykrywacie, a rano pieczecie.

Ten jest z mąki pełnoziarnistej. Robię trzy wersje tego chleba: mąka zwykła, razowa i pełnoziarnista. Znika mi ten chleb tego samego dnia. Dzięki jeszcze raz Natalko. C) g świeżych drożdży kg mąki zwykłej pszennej z dodatkiem otrąb (LUB mąka razowa wymieszana ze zwykłą) czubata łyżka soli 2-łyżki stołowe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek bułka tarta do ich posypania ew.


Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-) Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Ten chleb można też wyrabiać, nic mu się nie stanie. Ale dodaj na początek nieco mniej wody niż w przepisie, w razie czego dolej. Moje chleby na zakwasie też nie powalają długością świeżości, chociaż tu trzeba wyraźnie powiedzieć, że wiele zależy od mąki – chleby z pszennej o niskim typie wysychają szybciej niż np.


Faktycznie chleb jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyjemnie się wyrabiało, ładnie trzymał kształt przy przenoszeniu do foremki. Już lubię ten przepis, bo chleb robi się szybko, bez żmudnego wyrabiania i oczekiwania. Do lodówki wkładamy chleb na czas wyrastania, lodówka wydłuża ten czas, spowalnia wzrost. Domowy chleb bez wyrabiania, czekania i cudowania.


Już robiłam wszystkie szybkiechlebki z pana przepisów i zawsze mega wychodzą. Nie mniej jednak wcześniej o tym chlebie nie słyszałem. A na wędlinach domowych od dawna nie bywam i nie znałem tego przepisu.


Można więc rzec, że go wymyśliłem. Co do wyrastania w lodówce, to właśnie do zrobienia tego chleba skłoniła mnie chęć sprawdzenia jak zachowa się ciasto po tylu godzinach wyrastania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty