Przepyszne i mięciutkie domowe pączki z nadzieniem w środku (słodką marmoladą), delikanie oprószone cukrem pudrem. Zobacz także inny przepis na pączki z marmoladą. Sprawdź również przepis na faworki, doskonały chrust na Tłusty Czwartek i cały.
To ciasto jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się we wszystkich ciastkach typu pączki tj. Można z niego przygotować zarówno klasyczne pączki z nadzieniem, jak i donaty czy oponki.
Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany (ok. 1stopni C).
Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak wyskoczy, będzie skwierczał to znaczy, że można smażyć pączki. W przypadku ciasta drożdżowego na pączki wystarczy jeden raz ciasto wyrobić. Myślę, że ile domów, tyle sposobów na pyszne pączki:) Dzisiaj pokażę jeden z moich przepisów na pączkowe ciasto, takie pulchne, puszyste i mięciutkie po usmażeniu. W przygotowaniu wyśmienitych pączków najtrudniejsze jest wyrobienie odpowiedniego ciasta.
Możemy mieć cudowną marmoladę do nadzienia, fantastyczny lukier do przyozdobienia ale jeżeli zaniedbamy którykolwiek z etapów wyrabiania ciasta, to przy naszych największych staraniach pączki po prostu nie wyjdą dobre. A cała zagwozdka w pączkach tkwi w cieście drożdżowym :) Na blogu.
Do ciasta na pączki dodaje się spirytus, który podczas smażenia ma pomóc szybciej ściąć białko zawarte w mące i jajkach. To z kolei może zabezpieczyć przed zbyt dużym chłonięciem tłuszczu przez pączki. Spirytus może pomóc, ale na pewno nie uchroni przed zbyt tłustymi pączkami jeśli będziemy je niewłaściwie smażyć. Sposób przygotowania przepisu: Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia.
Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję łyżeczki cukru, łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne. Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. Oprócz cierpliwości, przyda nam się też delikatność podczas pracy. Przepis na Donuts - pączki amerykańskie. Różną się one od klasycznych pączków kształtem i tym, że nie mają nadzienia.
Zrobione są z ciasta drożdżowego, które zawiera małą ilość cukru. Donaty są lekkie i puszyste. Znamy sprawdzony przepis na pyszne pączki. Jak zrobić dobre pączki?
Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. Zapraszam Was na bardzo dokładny i szczegółowy film jak zrobić wspaniałe domowe pączki. Pokażę Wam krok po kroku z czego zrobić ciasto na pączki i jak je dokładnie przygotować aby. Ten przepis na pączki domowe to moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów! Bez dużej ilości drożdży, a mimo to pączki pięknie wyrastają.
Z poniższych składników wyszło mi pączków (wykrawanych szklanką o średnicy cm). Wówczas wszystkie składniki na ciasto na pączki umieść w jednej misce. Ciasto wymieszaj i wyrabiaj odrobinę dłużej, niż te z zaczynem.
Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Chrupiący z zewnątrz, puszysty w środku, ze złocistym pierścieniem wokoło – świadczy on o odpowiednim wyrobieniu i puszystości ciasta.
Jaki powinien być dobry pączek? Wyrobione drożdżowe ciasto koniecznie odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem – dzięki temu pączki będą delikatne. Starajmy się nie podsypywać lub podsypywać jak najmniej mąki przy wałkowaniu i wycinaniu pączków.
Dzięki temu pączki będą delikatne, miękkie i dłużej zachowają świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.