piątek, 3 kwietnia 2015

Chleb ciemny przepis

Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych chlebów na zakwasie. Mój zakwas dniowy, wczoraj.


Pumpernikiel, w porównaniu z chlebem pszennym, zawiera więcej błonnika i dłużej zachowuje świeżość.

Zamiast kupować małą paczuszkę pumpernikla w sklepie, w domu możesz upiec dwa okazałe bochenki. Oto przepis na chleb pumpernikiel. Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Do chleba można dodać dowolne ziarna. Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie.


O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dodajemy również mąkę orkiszową i gryczaną.

Od kiedy pieczemy swój chleb, to ten sklepowy już nam nie smakuje. Pamiętam emocje jakie mieliśmy przy robieniu zakwasu i pieczeniu pierwszego chlebka. Nie był nadzwyczajny, ale był nasz. Dodane przez Kwantomanka w: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb razowy ciemny.


Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Podobnie jak Pani uważam, iż z diety nie należy wykluczać chleba, o ile jest z pełnego ziarna. Uważam, iż pieczenie chleba w domu jest o 100x lepsze niż kupne, często spotykając chleb ciemny barwiony barwnikiem - karmelem.


Ja wzbogacam go tez żurawiną jest wtedy jeszcze smaczniejszy ! Najlepsze przepisy na chleb. Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga posmakujto! Ciemny chleb litewski na słodzie 627. Wystarczy, że sprawdzisz te przepisy jak upiec chleb razowy.


Bo taki chleb razowy pieczony w domu ma same zalety.

Jest pyszny, bo zrobiony własnoręcznie. Jest zdrowy, bo to razowy i masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych dodatków i spulchniaczy. Dzięki tym przepisom poznasz proste receptury jak upiec chleb razowy. Chce się więcej i więcej.


Zrobiłem dzisiaj dwa podejścia do chlebka i informacja dla wszystkich, którym ciasto nie wyrosło: w przepisie jest błąd. Ten chleb z jakiegoś powodu wyrasta tylko jeden raz. Więc zaraz po wymieszaniu ciasta należy przełożyć go do formy, dać wyrosnąć i od razu piec.


Na filmiku jest to pokazane poprawnie – brak podwójnego. Ciężki, wilgotny chleb przypominający tradycyjny razowiec. Rzucają się na niego wszyscy: i ci uczuleni na gluten, i ci którzy mogą jeść pszenne i żytnie pieczywo.


Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez - minut (zwykle piekę minut, po minutach pieczenia licząc od zdjęcia pokrywy kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił i był idealnie zrumieniony). Posiada ponad programów na chleb biały, ciemny, bezglutenowy, z dodatkiem owoców, zbórz, orzechów, platków owsianych i ziół. Wyrabia słodkie ciasto, ciasto na pizzę oraz powidła.


Wypiekany jest z mąki razowej – pszennej lub żytniej. Pieczywo razowe jest ciemne i ma większą zawartość błonnika niż klasyczny chleb biały, ponieważ zawiera drobiny z łupin ziaren. Według tradycyjnych receptur chleb razowy wypiekany jest na zakwasie żytnim. Codziennie piekę chlebki z maszyny korzystając ze sprawdzonych przepisów, które już zamieszczałam.


Tym razem zmodyfikowałam odrobinę przepis na chleb pełnoziarnisty dodając do niego mąkę razową i ciut więcej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty