piątek, 10 kwietnia 2015

Ciasto do pizzy z mlekiem

Pizza z takiego ciasta jest bardzo delikatna, puszysta i ma pyszny, chrupiacy spód. Miseczkę z ciastem odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 5-2h. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, lekko ugnieść, podzielić na części. Dwie blaszki o średnicy 30cm posmarować olejem.


Dania główne Jak przygotować ciasto do pizzy. Klasyczna włoska pizza przepis nie zezwala na korzystanie z mlekiem, ale kucharze domowe powszechnie używać tego komponentu do.

Ciasto do pizzy z mlekiem. Ja mam tu w formie calzone, ale z tego samego przepisu robię ciasto do zwykłej pizzy. I co mnie najbardziej cieszy pizza na tym cieście smakuje jak pizza a nie jak placek drożdżowy z dodatkami do pizzy. Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko.


Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia. Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże.

Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. Wyrabiania ciasta pizzy mleka z naczynia sprawia, pożywne i smaczne, ale ma swoje własne cechy, nie biorąc pod uwagę, kto może pozbyć się lekkością i rozsypchastosti pizzy.


Czas obalić mit i spróbować zrobić ciasto na pizze z jajkiem. Przeglądając różnorodne strony internetowe z przepisami na pizze, bardzo często spotykałem się z negatywnymi opiniami odnośnie przepisów na ciasto do pizzy w którym wykorzystuje się jajko. Wychodząc z założenia, że w życiu trzeba wszystkiego spróbować, pokusiłem się o eksperyment z jakiem.


Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Z podanej ilości ciasta wyjdą pizze o średnicy cm. Gdy urośnie, wyjąć ciasto z miski, kilka razy ugnieść, dzielić na kawałki i uformować cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć. Jaka mąka do ciasta na pizzę.


Najlepiej do ciasta na pizzę nadaje się mąka pszenna. To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Jeśli znaleźliśceie się tu, szukając przepisu na spód do pizzy podobny do Pizza Pan, jaki oferuje Pizza Hut, to mogę śmiało powiedzieć, że to puszyste ciasto na pizzę jest równie miękkie, a co ważniejsze równie smaczne, o ile nie jeszcze smaczniejsze.


A przy tym wcale nie jest trudniejsze od innych ciast.

Przepis na ciasto na pizzę. Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Do tego puszyste ciasto z chrupiącą skórką, a co więcej, ser zawinięty w boczkach rozpływał się. Dobra receptura na ciasto do pizzy, choć ja dodałem jeszcze mleka zamiast połowy wody.


I do samego ciasta wdrobiłem świeże oregano. Zawsze robiłem z dodatkiem mleka i dużo mniej oliwy, ale tą zachwyciłem się. Moja Pani też, chociaż do tej pory uważała, że tylko we Włoszech można zjeść prawdziwą pizzę.


Nie bójcie się odpalić piekarnika na maxxxa i dawać jeszcze mniej ciasta na jedną pizzę cm. Wybór mąki też jest ważny. Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z chemią :-).


Ja najczęściej przygotowuję rozczyn w ten sposób, że wysypuję na stolnicę mąkę, robię w niej dołek, do którego wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty