wtorek, 7 kwietnia 2015

Przepis sernik wiedeński

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.

Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę.


Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami.


Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Jeśli chcecie podjąć swoich gości tradycyjnym i okazałym sernikiem, wybierzcie właśnie ten przepis. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole.

Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Twaróg mielimy krotnie.


Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Kocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzi Zobacz więcej. JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.


Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Największym problemem serników jest to, że z reguły nam opadają lub pękają.


Jest oczywiście kilka różnych przepisów, ale powyższy moim zdaniem to najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Jak widać na zdjęciach wychodzi piękny, równiutki i przede wszystkim. Sprawdzone przepisy na sernik wiedeński. Znajdź przepis na sernik wiedeński w Ugotuj.


Deser ten nazywany jest także serownikiem, a w przeszłości również serowcem.

PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery. Przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: koniecznie rodzynek, często skórki pomarańczowej.


Klasycznym rozwiązaniem jest pieczenie sernika bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami, choć. Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku. Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao.


Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce. Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty. Anonimowy III Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie i tyle mąki zawsze dodaję.


Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bajkorada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty