czwartek, 30 kwietnia 2015

Przepis na polski chleb

Raczej łatwy do przygotowania, dobrze się go wyrabia i nie wymaga długiego oczekiwania. Jestem z niego bardzo zadowolona. PIECZYWO – CHLEB – BUŁKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – w tym dziale znajdziecie moje najlepsze przepisy na domowe pieczywo. Przepis na chleb wiejski.


Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas.

Ma chrupiącą skórkę i soczysty, miękki miąższ. Wypróbuję #128578; powiedz mi proszę, jak mrozisz chleb to wrzucasz do zamrażarki zaraz jak się tylko wychłodzi, taki jeszcze z chrupiącą skórką? I potem jak rozmrażasz to zostawiasz w temperaturze pokojowej na kilka godzin, czy wkładasz do piekarnika?


Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu, a ja z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy babcia odkroi z ciepłego chleba piętkę i będę mogła polać śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.


Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Kilka dni temu rozpoczęłam przygodę z zakwasem i chlebem.

Na pierwszy ogień poszedł właśnie ten- chleb polski. Wykorzystując młody dniowy zakwas dodałam wczoraj nieco drożdży i chlebek wyszedł chyba całkiem znośnie- choć nieco go przypaliłam i dziurki były chyba ciut za duże- ponadto popękał. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos! Wcale nie musisz posiadać urządzenia do wypieku.


W zupełności wystarczy piekarnik, bo to odpowiedni przepis jest podstawą sukcesu. Wspaniały przepis, już sobie wyobrażam ze zapach unosił się po całym domu. Gdybym taki chlebem miała pewne pół bochenka bym zjadła z masłem.


Ja czasami robię na drożdżach,ale taki sobie jest. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.

Domowe pieczywo na zakwasie. Jak widać na załączonych obrazkach wygląda on u mnie inaczej, co jest spowodowane innym typem użytej mąki oraz zupełnym brakiem mąki razowej tudzież otrąb pszennych. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. UWAGA: Zmiana adresu strony!


Chleb mieszany na zakwasie żytnim. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla.


Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Lub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu.


Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Stosowano także chleb jako przyprawę: chlebem razowym (skórką lub miękiszem) można było zagęścić sos do mięs, przez co nabierał odpowiedniej konsystencji i wyrazistego smaku. Ponadto z chleba razowego. Super prosty przepis na chleb własnej roboty.


W zależności od przepisu na chleb może być on namnażany na mące żytniej lub jakiejś innej – w moim przepisie na chleb używam orkiszowej. Dzięki nastawieniu zaczynu a dopiero później ciasta na chleb, bakterie z zakwasu mają więcej czasu na fermentację, robią to dokładniej. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb?


Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty