poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Jak długo piec chleb

Każdy piekarnik jest inny i trzeba znać swój, żeby dobrze piec. Generalna zasada w piekarnikach nowoczesnych jest taka, że chleb powinno się piec na dolnej szynie, ale ja robiłem różnie – ważne, żeby było to raczej w dolnej połowie piekarnika, żeby się nie spiekł od góry. Generalnie można zamiast drożdży dodać zakwas, bo dobrze prowadzony i często odświeżany zakwas ma w sobie drożdże. Piekę chlebek praktycznie co drugi dzień niemalże od roku (faktem jest, że wypiekami zajmuję się już dość długo), ale co do chleba miałem dziwne opory, w sumie nie wiem nawet dlaczego. Teraz kupiłam nowa kuchenkę, więc pora zacząć pięć bułki, chlebki….


Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni.

Witam, chcę jutro zrobić na obiad danie chińskie z warzywami. Piekarnik nagrzać do temperatury 2stopni C. Z mąki chlebowej (typ 6lub 750) nie można otrzymać prawdziwego zakwasu, w ostateczności będzie to zaczyn, ale nie ma to najmniejszego sensu, już lepiej piec chleb na drożdżach. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Niższa temperatura to oczywiście dłuższy czas pieczenia.


Dla chleba mieszanego łyżką pieczenie w 180°C trwa h! To długo, ale ten sam efekt można mieć w 230°C w niecałą godzinę. To akurat dość rzadki chleb, dlatego i czasy długie, ale w rzeczywistości mało które pieczywo piekę tak długo. Można jeden włożyć do lodówki by opóźnić wyrastanie i piec jeden po drugim.

Nie każdy chleb nadaje się do koszyczków, ale większość z nich tak :). Zaczynam piec w 220°C, a po minutach obniżam temperaturę pieczenia do 200°C. Po upływie kolejnych minut – do 180°C.


W tej temperaturze piekę chleb przez ok. Przepiękny zapach świeżego pieczywa zaczyna unosić się w całym domu! Piec napalić na chleb nie jest rzeczą łatwą, trzeba mieć w tem praktykę. Nie każda umie ogień niecić nawet” - możemy przeczytać w artykule Wandalina Szukiewicza z początku ubiegłego wieku. Pozostaje mi tylko zgodzić się z Autorem.


Niezastąpione okazuje się tu doświadczenie, które w dodatku nie przenosi się na pozostałe piece. Jeśli zakwas długo stał w lodówce nieużywany, dokarm go dwa razy, aby maksymalnie się zaktywował, tzn. Bake in the house sourdough bread.


Składniki: mąka żytnia razowa, mąka pszenną biała lub razowa (proporcje wedle uznania), woda, sól. Do miski z wodą dodajemy. Asiu, nie potrzebujesz maszynki do pieczenia. Ja też z tego bezglucianego powodu zaczęłam piec chleb.


Ale maszyna w innym tempie to robi. Chleb bez dodatku drożdży. A ten chleb, proponowany przez Dorotę, jest rewelacyjny i naprawdę łatwy do zrobienia.


Tylko trzeba przypilnować po wlaniu do foremek, żeby nie przerósł.

Bo jak nie, to lubi się zapadać. Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie. Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań. Chciałbym aby mój chleb był jak najbliższy w swojej konsystencji do chleba ze sklepu. Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki.


Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec. Przepis na chleb bezglutenowy z ogórkami pierwotnie opracowałam dla swojej mamy tak, aby mogła taki chleb piec w wypiekaczu, teraz sama często go przygotowuję piekąc u siebie w piekarniku. Najzdrowszym rodzajem pieczywa jest oczywiście chleb na zakwasie, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest wypiekany. Ta metoda polega na dodaniu do ciasta chlebowego zakwasu, czyli mieszanki wody i mąki, która została poddana fermentacji.


Wyhodowane w ten sposób kultury bakterii działają podobnie jak drożdże. Wystarczy, że po włożeniu chleba do piekarnika, spryskamy jego wnętrze przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła (można w tym celu wykorzystać np. spryskiwacz do kwiatów).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty