poniedziałek, 6 listopada 2017

Gofry bez ubijania białek

Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-). Pyszne z bitą śmietaną i owocami. Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać margarynę i jaja, lekko razem pomieszać, dolać mleko i razem dobrze zmiksować.


Piana z białek, do której, pod koniec ubijania, dodamy cukier, uzyska nieco mniejszą objętość i drobniejsze pęcherzyki powietrza. Dodatek cukru jest konieczny do uzyskania piany na bezę, natomiast w przypadku białek dodawanych do masy na ciasto, w celu jego wyrośnięcia, cukier lepiej zmiksować z innymi składnikami, np.

Jednak gofry nie wychodzą chrupiące NIGDY. Dodane przez juljanna w: Tylko o kuchni. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Nie wymagają ubijania białek, nie ma wyrastania i czekania.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Owsianka to dla wielu osób smak dzieciństwa. U mnie nie ma tradycji jadania owsianek, bo nikt nigdy ich nie lubił, a szkoda.


Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?


Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! Gofry domowe są smaczne i zdrowe.

Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Gofrownicę smarujemy tylko przed upieczeniem pierwszych gofrów. Pieczemy gofry do chwili gdy będą miały ładny, złocisty kolor. Z tego przepisu piekłam gofry na dwa sposoby. Raz ubiłam pianę z białek i wymieszałam ją z ciastem, a drugim razem wymieszałam wszystkie składniki razem (bez ubijania piany).


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry magdy gessler. Najważniejsze zasady ubijania piany z białek: Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, że piana z białek nie ubije się dobrze jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem. Jak ubijasz mikserem to można cukier wrzucić od razu do białek, ale jak ubijasz ręcznie to lepiej jest przez chwilę ubijać białka same, a cukier dodać po chwili, to skróci czas ubijania, bo białka z cukrem i tak się dość długo ubijają. Dotychczas korzystałam z przepisu z Kuchni polskiej , z którego wychodziły smaczne, ale dość ciężkie gofry. Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Bajaderki z forum cincin.


Bajaderka pisze, że są lekkie jak piórko - i ja się pod tym podpisuję. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Do ubijania najlepsza jest słodka i tłusta śmietanka.


Najlepiej smakują gofry z bitą śmietaną i owocami. Mogą to być świeże jagody, borówki, truskawki lub dżemy czy konfitury. Jak dla mnie nie ma potrzeby ubijania osobno białek. Wrzucilam wszystko do blendera i na bardzo wysokich obrotach zmiksowalam, trzeba sobie ulatwiac życie. Mam robota kuchennego ale myślę że w mikser kielichowy tez da rade.


Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania białek dodajemy mąkę oraz pozostałe łyżki cukru. Powstałę pianę delikatnie łączymy z masą wiórek kokosowych. Z tak powstałej masy formujemy małe ciasteczka - przybliżona wielkość włoskiego orzecha. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Następnie nadal mieszając dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Wlewaj czerpakiem na rozgrzaną gofrownicę i piecz na złoty kolor. Pozwólcie, że podzielę się z Wami kilkoma informacjami na temat końcówek robotów kuchennych, mieszadeł miksera.


Czasami mamy wątpliwości, która końcówka do jakiej czynności powinna być używana. Końcówka do ubijania: Najpopularniejsza chyba ze wszystkich końcówek, przeznaczona do ubijania piany z białek lub np. Jak zrobić gofry - przepis i film. Z białek ubijać pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i cukier wanilinowy.


Do piany wsypać mąkę, mak, rodzynki, skórkę cytrynową i masło, wymieszać krótko ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty