poniedziałek, 13 listopada 2017

Jak przechowywać ciasto na gofry

Idealne gofry z cukrem trzcinowym. Gofry, jeden z ulubionych deserów zarówno dzieci, jak i dorosłych, zazwyczaj kupujemy już gotowe, w restauracji czy budce nad morzem. Ale te pyszne, aromatyczne słodkości możemy z łatwością przyrządzić sami w domu. Na taki gofr jak w przepisie wystarczy nabrać ciasta łyżką o pojemności około ml.


Ja polecam upiec wszystkie i nadmiar przechowywać w pudełku spożywczym w lodówce, a gdy nadejdzie ponownie ochota odgrzać w opiekaczu do tostów.

Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej!


Sprawdź nasze przepisy na Polki. Robię przyjęcie dla dzieci i rodziców i chciałam zrobić między innymi gofry. Czy ciasto na gofry mogę przechować w lodówce?


Nie jest sztuką zrobienie dobrych gofrów na profesjonalnej gofrownicy o dużej mocy, sztuką jest przygotowanie takich gofrów na najtańszej gofrownicy z supermarketu ;-) Ten przepis przetestowałam zarówno na gofrownicy z górnej półki jak i modelu zupełnie podstawowym i mogę Was zapewnić, że efekty były w obydwu przypadkach świetne.

Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Jak zrobić domowe gofry?


Przepis na idealne ciasto. Ciasto na gofry to mieszanka jajek, mleka, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miesza się na jednolitą masę i wylewa (najlepiej chochelką) porcjami na rozgrzaną gofrownicę. W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru).


Niektóre wymagają większej ilości wody, inne z kolei bazują na specjalistycznej mące.

To wszystko jest ważne, ponieważ w dużym stopniu wpływa na to, jak szybko ciasto wyrośnie. Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto konsystencję gęstej śmietany. Naturalne gofry, chrupiące i miękkie w środku, wcale nie muszą zawierać proszku do pieczenia ani sody.


Ta prosta receptura nie zawiera żadnych polepszaczy, a wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce do godzin. Już jutro rozpoczyna się długi weekend - czas przygotowywania różnych smakołyków, nie tylko na wolnym powietrzu. Wiele z nas na pewno upiecze coś słodkiego.


Temperatury powędrowały w górę, przed nami kilka dni biesiadowania, dlatego może warto sprawdzić w jaki sposób przechowywać nasze ciasta, aby zachowały konsystencję, smak i świeżość. Dlatego przechowuje się je podobnie jak kruche ciasto - w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeśli chcesz przeznaczyć biszkopt na strucle, owiń go wilgotną ściereczką. Skoro już wiesz, jak piec i przechowywać ciasta, skorzystaj z naszych przepisów!


Ciesz się smakiem swoich ciast i zaskocz pozytywnie domowników! Poszukując sprawdzonego przepisu na gofry domowe, warto zajrzeć do Kuchni Lidla. Z niej dowiecie się, jak zrobić ciasto na chrupiące gofry, które będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono. Dodatek oleju w cieście sprawia że staje się ono elastyczne, ale traci kleistość.


Olej ułatwia przez to działanie proszkowi do pieczenia – ciasto z dodatkiem tłuszczu ma większą zdolność do zatrzymywania gazów, więc masa podczas pieczenia lepiej się napowietrza, a struktura ciasta nie pozwala pęcherzykom na ucieczkę – zostają tam gdzie powstały, a gofry robią się lekkie. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-minut, do uzyskania złotego koloru. Ale nie załamujcie rąk, wszyscy Ci, którzy tak jak ja macie tanioszkę z marketu!


Moja gofrownica to jednocześnie opiekacz do tostów, więc mniej więcej takiej wielkości jak tost wychodzą gofry. Można kupić gotowe ciasto na gofry, wówczas nie będzie problemu z przechowywaniem już rozrobionego. Bierze się tyle ile trzeba. Proszek jest niedrogi, pięć kilogramów kosztuje ok. Dodaje się tylko wodę i olej i można piec.


Wlej ciasto na rozgrzana i naoliwioną płytkę gofrownicy, rozłóż je równomiernie po całej powierzchni. Zamknij pokrywę i poczekaj chwilę, aż wafel będzie gotowy. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia.


Gofry powinny być gotowe po około 2-minutach. Najlepiej jest leciutko zaznaczyć środek ciasta nożem, aby wiedzieć do jakiego momentu zwijać ciasto. Ale uważaj, aby nie przeciąć ciasta. Po dziesiątym „Nie mam czasu” spojrzał na mnie takim wzrokiem, że poczułam się okropnie.


Oderwałam się od porządków w niezbyt radosnym humorze, czyt. Razem z Leo stali mi przy nogach mrucząc co chwile: „Kiedy będą wreszcie te gofry” albo „mniam mniam mniam”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty