niedziela, 12 listopada 2017

Przepis na kilka naleśników

Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania. Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.

Unikniemy w ten sposób przesuszenia placka. Nawilżony i ewentualnie faszerowany naleśnik podgrzewamy na roztopionym na patelni maśle, lub przykryty folią aluminiową w piekarniku. Na zdjęciu poniżej: podsmażony w karmelowo-pomarańczowym sosie naleśnik z jabłkami.


Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne. Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem.


Jednak sekret smacznych naleśników tkwi w odpowiednich proporcjach. Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki wystarczy zaledwie kilka składników.

Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników?


Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy?


Dodajcie je w komentarzach! Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Do smażenia naleśników najlepiej nadają się patelnie.


Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni. Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono.


Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Doskonałe na każdą porę dnia. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obia podwieczorek i kolację.

PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina.


Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Polecam Ci też moje naleśniki z jabłkami oraz przepis na najpyszniejsze pancakes. Zobacz też mój super przepis na pyszne i puszyste ciasto jogurtowe.


To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. Podałam ze śmietaną kremówką ubitą z serkiem mascarpone i lemon curdem. Pycha, to za mało powiedziane! Wierzch naleśników można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać sosem.


Prawdopodobnie potrawa ta znana była już w starożytności. Włosi przypisują sobie wynalezienie naleśników. Z Florencji do Francji przepis na nie przywiozła w XVI wieku Katarzyna Medycejska, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta.


Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników. Tylko trzeba oddzielić jajko na białko i żółtko,potem białko wymieszać mikserem na zbitą pianę i dodać na końcu do masy który opis znajduje się powyżej.


Wychodzi wtedy naleśników grubiutkich jak babcia :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty