wtorek, 7 listopada 2017

Dobre leczo

Aby leczo z cukinią i kiełbasą zyskało smak, całość dopraw przyprawami i duś przez około 15–minut. Chociaż leczo z kiełbasą i cukinią najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu, gotowe leczo możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować. Co do tego, że smalec jest „najzdrowszym” tłuszczem – wszystko zależy od tego, co mamy na myśli pisząc „najzdrowszy”.


Kiedy wziąć pod lupę zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to w porównaniu z oliwą z oliwek (extra virgin) czy nawet olejem rzepakowym, wypada dość blado.

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Lato to idealny czas na dania przygotowane z rodzimych warzyw. Nie tylko sałatki są lekkie, pożywne i pełne witamin. Zobacz, jak zrobić leczo.


Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.

Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Jak przygotować pyszne i szybkie leczo w naszej kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis, który nie sprawi Wam trudności, a przy okazji pozwoli pokazać się gościom z dobrej strony.


Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.

Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Pyszne domowe leczo Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę, paprykę, cukinię, pokroić.


W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.


Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. To danie gotuję od tygodnia. Uwielbiam je, bo jest bardzo smaczne, bardzo zdrowe i przygotowuje się je dość szybko.


W dodatku im dłużej stoi w lodówce, tym lepiej smakuje. Dlatego to idealne danie, dla każdego kto chce jeść zdrowo, a nie ma czasu na gotowanie. Bo nasze polskie leczo też dobre i ja nic do niego nie mam, zjem w zasadzie każdą wersję, pod warunkiem, że bez boczku.


Ale trudno nazwać ulepszaniem lecza, wrzucanie do niego wszystkiego, co nam wpadnie w ręce po tygodniowym przeglądzie lodówki ;-) Dla mnie to taka ratatuja, choć też nie do końca, bo jak ma mięso, to ratatują też nie jest, bo ona z założenia jarska. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Ale leczo to nie tylko Polska i Węgry, to także Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty