Dodane przez juljanna w: Tylko o kuchni. Z tego przepisu piekłam gofry na dwa sposoby. Raz ubiłam pianę z białek i wymieszałam ją z ciastem, a drugim razem wymieszałam wszystkie składniki razem (bez ubijania piany). Smakowo nie różniły się od siebie, jedne i drugie były chrupiące, ale te z ubitą pianą lepiej wypełniały formę w czasie pieczenia i wyszło ich więcej.
To nic innego jak ubita na pianę woda po cieciorce z puszki. Ubitą na sztywno pianę mieszamy z łyżką oleju i cukrem.
Do tego dodajemy ostrożnie, najlepiej po łyżce, wymieszane ciasto na gofry. Tę masę ubijamy na niskich obrotach i ciasto gotowe. Teraz tylko rozgrzać gofrownicę i upiec na złocisty kolor. CHRUPIĄCE GOFRY - IDEALNY PRZEPIS - przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Gofry smakują idealnie i są bardzo proste.
To przepis na najlepsze gofry! Do drugiej miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy do poprzednio zmiksowanych składników.
Przekładamy delikatnie łyżką i. Problemem jest wypływanie ciasta. Robię dokladnie według przepisu. Białka ubijam z odrobiną cukru żeby były sztywniejsze. Masa jest ok do czasu wyłania na rozgrzaną płytę. Po zamknięciu wylewa się a gofry wychodzą nie tak grube jak bym chciała.
CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Gofry chrupiące łatwo i szybko może właściwie każdy. Suflet czekoladowy: łatwy przepis bez ubijania piany z białek.
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.
Ubijanie piany polega na wprowadzaniu powietrza do białek, powstają bąbelki powietrza, które wspinają się po ściankach naczynia, a w naczyniach z tworzywa sztucznego jest to bardzo trudne. Materiał jest zawsze śliski, co powoduje ześlizgiwanie się tych cząsteczek. Ubicie piany w plastikowych miskach jest trudne, ale oczywiście.
Gofry belgijskie to pyszny, lekki wypiek zrobiony z rzadkiego ciasta drożdżowego bez cukru.
Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam.
Mamo, zrób gofry, proszę…. Takie zdanie słyszę z ust swojego dziecka minimum raz w tygodniu. Dobre gofry nie są złe :) Nie ma się co dziwić.
Czasami rozbawiają mnie do łez dzieci znajomych, które po przyjechaniu do nas, już od progu potrafią krzyczeć, że będą jadły gofry, mimo, że ja wcale tego nie planowałam. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Gdy jest zbyt gęste dodajemy jeszcze ciepłe mleko, gdy zbyt rzadkie dodajemy mąki. Każdy przepis na ciasto bez miksowania pokazuję krok po kroku – niektóre wymagają trochę krzepy i cierpliwości przy ubijaniu piany z białek lub śmietany, ale są też takie, które, wbrew pozorom, można przygotować szybko i bez wysiłku. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?
Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej!
Sprawdź nasze przepisy na Polki. Możliwe jest również uzyskanie sztywnej piany podczas ubijania białka jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.