Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu Raj na poznańskiej Śródce. Legendarny sernik z mango podobno kopiuje niejedna cukiernia. Trzeba mieszkać na Karaibach by mieć tak pyszne i dojrzałe mango, jak to z puszki :) (jest sprzedawane też w opakowaniach szklanych lub kartonikach, jeśli ktoś nie toleruje lub nie uznaje produktów z puszek). Upieklam na komunie syna,bo ma papieskie barwy.
Sernik pięknie się prezentuje.
Rozczarowała się smakiem. Id spodu do sernika pycha. Mus mango nie miał smaku owoc,a zelka już zupełnie. Rzadko robię ciasta z żelatyną więc może nie jestem przyzwyczajona do jej smaku.
Maz określił ogólny smak musu i żelki jako lekko rybny. Mi też to właśnie nasuwa się na myśl. Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango.
W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne.
Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Dzięki cudownej książce właścicieli tego wyjątkowo miejsca kulinarnego na mapie Poznania, dziś Wam prezentuję przepis. Tę wyjątkową konsystencję zapewni mleko kokosowe, śmietankowy twaróg (może być pół na pół z jogurtem greckim) oraz oczywiście zmiksowany miąższ z owoców mango. Dodane przez dora3w: Tylko o kuchni. Nie zaliczam sie do amatorów pieczenia ,ale dlaczego mój sernik z rosą po upieczeniu nie jest puszysty tylko taki zbity?
Kiedy upiekłyśmy sernik z mango , uznała, że jest pyszny, że smakuje jak „sernik z bobovitą”. Dochodzę więc do wniosku, że nie jest źle #128521; Przygotowanie tego sernika jest banalnie proste. Następnie sernik studzimy przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdybym miała wymienić popularnych dań z mango, to byłoby to oczywiście mango lassi, słodki kleisty ryż jest aromatyzowany kokosem podany podawany z krojonym mango jako deser.
Do tego lody z mango, sernik z mango , wymieszane ze skondensowanym mlekiem i lodem oraz alkoholowym wkładem jest rewelacyjnym likierem do spożycia na raz. Wyjąć z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu, zdjąć obręcz formy i wstawić sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia. Kroić ostrym nożem na kawałki, układać na talerzyki i polewać dodatkowym likierem Limoncello. Bobovita była kiedyś pierwszym krokiem do nakłonienia jej do spróbowania jakichkolwiek owoców.
Jesienią trochę tęskno za latem, pięknymi i kolorowymi owocami, dlatego postanowiłam przygotować sernik z owocami egzotycznymi, a w dodatku bezglutenowy. Dzięki wykorzystaniu twarogu z wiaderka sernik wyszedł niezwykle delikatny, a lekki.
Pulpę z mango miksujemy z sokiem z cytryny, skórką z limonki, jeśli pulpa jest zbyt słodka dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli odwrotnie, zbyt kwaśna, dosładzamy ją lekko. Przelać na schłodzony sernik. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. SERNIK Z MUSEM Z MANGO to pyszne połączenie ciasteczkowego spodu z dodatkiem białej czekolady, waniliowego sernika i orzeźwiającego musu z mango #128578; W przygotowaniu jest bardzo prosty, nie wymaga nawet miksera i jeżeli użyjecie dobrej jakości składników, nie ma prawa się nie udać.
Gdy napęcznieje podgrzej aby żelatyna się rozpuściła. Owoce mango w syropie zmiksuj i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Masę mango wylej na wystudzony sernik i odstaw do lodówki do stężenia.
Gotowy sernik udekoruj plastrami mango i płatkami migdałowymi. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy serniczek z musem mango przypadł Wam do gustu.
A może przygotowaliście go z musem z innych owoców? Przed podaniem udekorować melisą cytrynową. Pyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu.
Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Curry z mango, obłędne krewetki grillowane z mango, do tego sałatka z chilli krewetkami i mango, mus z mango zamknięty w muszli z czekolady, tarta z cytrynowa z mango, rewelacyjny chutney z mango i miętą, wyśmienity koktajl z papryki, ananasa i mango, a do kompletu ten cudowny sernik na zimno z mango. Do przygotowania można użyć dojrzałych owoców mango (które trzeba wcześniej zblendować) lub gotowego puree z puszki. To, że lubię serniki pisałam już wielokrotnie.
Napiszcie koniecznie, jak wyglądały Wasze dekoracje tego bajecznego sernika! Kawałki mango na spodzie i dodatek do masy serowej sprawia, że sernik jest lekko cytrusowy w smaku, a co za tym idzie fajnie orzeźwiający. Kremowy, delikatny i cudowny w smaku.
I jest to wyjątkowy dla mnie sernik, ponieważ mimo wielu wcześniejszych prób i starań, zawsze mi po wystudzeniu lekko. Ale TEN sernik to mistrzostwo świata! Najlepiej smakuje mocno schłodzony, co podkreśla jego letni i rześki charakter. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 3ml wrzątku) i zmiksować.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.