Cienkie, delikatne ciasto naleśnikowe min łatwe tanie. Ale jak widać nawet z jednym jajem naleśniki wyjdą, musi być tylko odpowiednia konsystencja ciasta i musi ono odczekać około godziny. Masło i olej kokosowy pasuje do ciasta na naleśniki na sodko. Trzeba jednak przed dodaniem tych tłuszczy do ciasta najpierw je roztopić i przestudzić. Tak naprawdę naleśniki nie potrzebują jajek, by wyszły i nie rozrywały się podczas smażenia.
Ja jednak w tym podstawowym przepisie na naleśniki zawsze daję jajka.
Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności.
Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej.
Sprawdzimy ją, nabierając ciasta na naleśniki na łyżkę i podnosząc łyżkę pionowo - ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki, nie może jednak być za rzadkie, nie powinno mieć konsystencji zbliżonej do wody. Poniżej podaję przepis, z którego korzystam zawsze robiąc naleśniki.
Naleśniki należy smażyć na płaskiej patelni na klarowanym maśle. W wersji na słodko (np do naleśników z serem) dodaję trochę cukru. Oczywiście przy grubszych też się świetnie sprawdza. Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe. Dobry sprawdzony przepis. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Składniki dla 1-osób łatwe.
Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały? Jaka jest idealna konsystencja ciasta na naleśniki ? Co rozbić, jeśli taka konsystencja nam się nie uda? Jest na to kilka sposobów!
Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany albo śmietanki. Najprostszym sposobem jest dodanie po prostu większej ilości mąki. Odgrzewanie naleśników – sposoby. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.
Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.
Mąka kokosowa nie ma skrobi więc nie ma właściwości kleistych. Kluczem do idealnych naleśników jest odpowiednia konsystencja ciasta. Aby naleśniki dobrze się smażyły i nie rozpadały w trakcie, możesz dodać np. Jest to najczęściej przytaczany przepis na ciasto naleśnikowe, które doskonale nadaje się do naleśników na słodko i słono. Wykonanie ciasta jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
Stopniowo dolewamy tyle wody, by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną i delikatnie posmarowaną olejem patelnię wlewamy czerpak (lub mniej, w zależności od wielkości patelni) ciasta i rozprowadzamy po całym dnie. Smażymy na średnim ogniu. Gdy ciasto stężeje, przekręcamy na drugą. Nareszcie przepis, z którego ZAWSZE wyjdą naleśniki.
Nigdy nie wiedziałam, czy to już taka konsystencja o jaką chodziło, czy nie - naleśniki wychodziły gumowate lub zbyt sztywne. Zobacz odpowiedzi na pytanie: To dobra konsystencja ciasta na naleśniki ? Pół szklanki mąki dodaj bo widzę, że jest jej za mało. To wygląda zbyt wodniście. Dla niektórych naleśniki to jedna z najłatwiejszych potraw, a dla innych coś, co na pewno nie wyjdzie.
Kluczowa jest konsystencja ciasta - nie może być za gęste, gdyż naleśniki wyjdą grube.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.