środa, 27 czerwca 2018

Czernina przepis

Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy. Udko, podroby, oczyszczone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie zalewamy mniej więcej litrami zimnej wody i gotujemy jak rosół.


Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji.

A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Bardzo lubię tą zupę,niektórzy podchodzą do niej z dystansem,ale nie ja! Pojechałam specjalnie do mojej mamy, aby z nią ugotować czarninę i krok po kroku się nauczyłam,aby umieć ją przygotować zawsze tak jak moja mama. Moje korzenie pochodzą ze wsi i to jedzenie nie jest mi obce z czego się cieszę.


Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa.

To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i. Najlepsza jest z juszki kaczki,krew spuszcza się do wody z octem,wtedy nie powstaną skrzepy. Robię to co roku ,krew można zamrozić i wykorzystać kiedy mamy ochotę. Czas przygotowania: 3min. Czarny rosól z kaczki, z dodatkiem kaczej krwi :) sarenka.


Ponadto tabela spalania kalorii, porady kulinarne, artykuły. Czerninka, czyli czarnina z kluskami. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości.


Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko. Polska czernina (czarna polewka) - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii czernina. Na sam koniec doprawiamy cukrem. Potem wstawiamy czerninę na wolny ogień aby się zagrzała ale nie zagotowała.


Prosta przepyszna zupa grzybowa Babi niespodziewica. Podobne przepisy Żur z grzybami aggusia35.

Barszcz czerwony czysty Duusiak. Zupa borowikowa wigilijna Wkn. Zawartość obu misek łączymy ze sobą. Zdejmujemy wywar ze źródła energii i powoli przelewamy wcześniej przygotowaną krew z mąką energicznie całość mieszając. Przyprawiamy do smaku używając sól, pieprz, cukier, majeranek i ocet.


Doprowadzamy do zagotowaniu i otrzymujemy gotową czerninę z gęsi. Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: czernina. Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na czernina.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Najpierw wmawiałam sobie że nigdy nie spróbuje czerniny, później jakoś się przemogłam i pokochałam :) Przyrządzała mi ją babcia, teraz sama próbuje gotować.


Kupuje gotowy koncentrat marki Sagwiaz, dzięki czemu mogę szybko ugotować jedną z moich ulubionych zup. Jadłem raz jeden,w leśniczówce w okolicach Obrzycka nad Wartą-w okolicznościach nadzwyczajnych-podano czerninę tym którzy gasili las wokół leśniczówki. Jeśli będziecie mieli okazję-spróbujcie. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym.


Ja jednak staram się aby była to krew kacza. Do czerniny tradycyjnie dodaje się również owoce czyli śliwki. Mam własny ogród więc śliwki mam też swoje.


Czasem też zamiast śliwek używam dżemu śliwkowego, także własnej roboty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty