wtorek, 5 czerwca 2018

Przepis na chleb mieszany na drożdżach

Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka. Przygotowanie Wszystkie składniki rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia. Chleb mieszany na drożdżach. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.


Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny.

Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół. Zauważyłam, że wiele zależy od samego przepisu. Są przepisy na chleby, których skórka jest twarda i chrupiąca, a są też takie, gdzie skórka jest miękka.


Trzeba trochę poeksperymentować z recepturami , a także z temperaturą pieczenia. Domowe chlebki piekę na specjalne okazje a czasem gdy mam czas zaraz po tym, jak upiekę ciasto na weekend. Nadal są tylko na drożdżach, do zakwasowych chyba jeszcze muszę dojrzeć.

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach.


Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Lista przepisów na chleb mieszany na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy do chwili, kiedy zacznie odrywać się od brzegów miski, do momentu, kiedy zrobi się lekko lśniące. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Zgadzam się Tosiu, że każdy chleb będzie inny z każdego innego przepisu. Też uważam, że można znależć u Ciebie przepis na konkretny wypiek. Ja już piekę lat chleb.

Muszę przyznać, że masz na stronie ciekawe przepisy i chętnie z nich korzystam. Chociaż czasami je zmieniam częściowo, to i tak zawsze mi wychodzi. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb. Dziś będzie prosty i miły w obejściu przepis na chleb jasny z mieszanej mąki.


Prosty chleb mieszany na zakwasie 819. Ten chleb można spokojnie zrobić po południu, po przyjściu z pracy. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant.


Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Przepisy na prosty chleb mieszany na drożdżach w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do prosty chleb mieszany na drożdżach. Najczęściej piekę w domu chleb mieszany – zakwas i trochę drożdży (fascynacja chlebem na samym zakwasie minęła nam jakiś czas temu, ze względu na mocny smak takiego chleba). Piekąc domowy chleb na drożdżach, najlepiej wybierać świeże drożdże, które sprawią, że ciasto będzie przyjemnie pulchne. drożdże instant lepiej nadają się do lekkich wypieków z niewielką ilością tłuszczu i cukru.


Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach. Natomiast jeśli interesuje Cię przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie to znajdziesz go w artykule Domowy chleb na zakwasie sprawdź, że łatwo zrobić da się! W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki. Po dokładny przepis na zaczyn poolish zapraszam tutaj. Bardzo często piekę chleb na suchych drożdżach ale niestety prawie zawsze po upieczeniu okazuje się, że skórka jest oddzielona od chleba.


Próbowałam dłużej wyrabiać ciasto ale to nic nie zmienia. Krótsze wyrabianie też nie eliminuje problemu. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.


Tosia, my tu o wypiekach z automatu a ty wylatujesz o chlebie spod ręki! Bronka z piekarni albo z angielki babci Jadwigi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty