Wiele przepisów na odświętne torty z bitą śmietaną, kremem z masła, z owocami i serem. Chrupiące, kruche ciasteczka. Wypieki pieczone w formie lub na blasze. Ciasta od prostej babki do rolady oraz pyszne placki z owocami. Chleb i bułki z własnego piecyka.
Na zdjęciu do przepisu są młode ziemniaki, ale jeśli mamy możliwość, to lepiej na placki użyć starych. Mają więcej skrobi i nie trzeba ich. Pamiętam to dobrze, wracałam ze szkoły, a wieczorem tata lub mama stali przy kuchence i smażyli jedne za drugimi placki z jabłkami.
To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Ten przepis jest bardzo stary.
Moja mama zawsze tak szykuje placki z tartych ziemniaków. Gdy chcę szybciej przygotować ziemniaki, zdarza mi się zrobić placki ziemniaczane na grubych oczkach. Jeszcze warto wspomnieć o przepisie na placki ziemniaczane z gotowanych. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej coraz to inne składniki i przyprawy.
Zobacz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane. Mamy przepisy na ciasta biszkoptowe z różnymi dodatkami (np. z orzechami, makiem, kisielem, wiórkami kokosowymi). Odmianę od biszkoptów stanowią ciasta kruche, często z dodatkiem mas owocowych lub budyniowych. Pyszne są serniki i makowce na kruchym cieście (tradycyjne wypieki świąteczne). Ciasta i desery Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy możesz pozwolić sobie na deser, i niezależnie od tego, czy wypieki są, czy nie są twoją mocną stroną – w dziale z ciastami i deserami znajdziesz coś dla siebie.
Zgromadzone w tym miejscu przepisy na ciasta i inne słodkości to propozycje na różne okazje. Dobre i sprawdzone przepisy. Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb.
Leczo z cukinią i kiełbasą. Kapusta zasmażana – jak u babci. Frytki domowe prawie belgijskie – jak je usmażyć?
Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików. W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane ;-) Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja. Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki.
Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Jak zrobić Proziaki – podkarpackie placki na sodzie W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej.
Stąd też wdzięczna nazwa proziaki - podkarpackie placki na sodzie albo bułki na maślance i sodzie. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko.
Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Tu znajdziesz tylko takie przepisy jak upiec szybkie i łatwe ciasto. Takie ciasto sprawdzi się na niedzielny podwieczorek lub w czasie niezapowiedzianej wizyty przyjaciół. Możesz wybierać spośród wielu przepisów na szybkie ciasta ucierane albo ciasta kruche. No i te ciasta z owocami - najlepsze na każdą okazję.
Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.