piątek, 29 czerwca 2018

Kluski kopytka

KOPYTKA, PYZY, PIEROGI i KLUSKI. Kluski jaglane to proste kluski z kaszy jaglanej. Delikatne bezglutenowe i bezmleczne. Przygotowane z ugotowanej kaszy jaglanej z bezglutenowa maka. Podstawowy przepis na kopytka.


Można je jeść jako samodzielne danie np. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Takie kopytka można podawać z podsmażaną bułką tartą i masłem, ale pyszne są też polane oliwą extra vergine, posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Pasuje do nich także zielone pesto (z bazylii czy natki pietruszki). Kluski możemy mrozić i wykorzystywać jako dodatek do dań z mięsem i sosem.


Na kopytka nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Z pewnością jest wielu amatorów tych klusek, które wyśmienicie sprawdzają się w roli zamiennika jeśli znudzą się nam ziemniaki. Ale czasami zdarza się, że jest kłopot przy ich wykonaniu. Mam sprawdzony, niezawodny przepis na kopytka, do którego i Was zachęcam. Jak zrobić kopytka Jak zrobić kopytka.


Pytanie o to jak zrobić kopytka i jak zrobić kluski pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami. Kopytka to dobry pomysł na obiad lub kolację. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.


Podawać ze skwarkami lub stopionym. Wymądrzasz się, a chrzanisz bzdury. To są KLUSKI leniwe, a nie żadne pierogi! Gdyby było inaczej to dalej wyglądałyby jak pierogi, a bliżej im do klusek.


To tak jakbyś hot doga nazywał leniwym hamburgerem bo się nie chciało zmielić wołowiny to się kupiło gotowe parówki – idiotyzm. Używam do ich wykonania mąki niepalonej, delikatniejszej w smaku. Na zdjęciu wyglądają na miękkie, aż za miękkie, ale w rzeczywistości są zwarte.


Ciasto elastyczne, daje się doskonale formować. Ostrym nożem odcinaj ukośnie kluski, o długości około cm. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Po wypłynięciu zmniejsz moc palnika i gotuj około minut, licząc od wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej.


A ja zamiast ziemniaków daję puree Knorra, oczywiście wcześniej je przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, ale daję nieco mniejszą ilość wody. Puree jest sypkie i idealne na kopytka czy kluski. Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe, kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym. A wy jak jadacie kopytka?


Szare kluski, żelazne kluski – wygrywają smakiem z kopytkami i śląskimi. Przepis na kopytka leniwe. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że ich do tej pory nie jadłam. Nikt ich w naszym domu nie robił, nawet żadna z moich babć. Ale ja będę, nie zważając na ilość energii jakiej mogą dostarczyć.


Kluski kopytka

Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie - minut. Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie.


Kluski śląskie z sosem uwielbia chyba każdy z nas! Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z owoców - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu. Idealne z sosem grzybowym albo polane bułką z masłem lub posypane cukrem. Pora na kolejny maraton na blogu.


Zapraszam do śledzenia bloga #128578; Maraton klusek rozpoczynają kluski z kuchni polskiej. Ich sukcesem są odpowiednie proporcje i odpowiednie ziemniaki. Trzeba wkładać je ostrożnie do wody i następnie gotować około 2-minuty, aż do momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię i zrobią się miękkie. Podczas gotowania, od czasu do czasu przemieszać kopytka (najlepiej drewnianą łyżką), żeby nie przykleiły się do dna garnka.


Ja robię kopytka z samych ziemniaków, ale spotkałam się też z kopytkami z dodatkiem twarogu, choć ich nie nazwałabym już kopytkami, a po prostu kluskami. W ABC gotowania pokazuję, jak przygotować tradycyjne polskie kluski z ziemniaków gotowanych, na co zwrócić uwagę. Jeśli kopytka wam się rwą, lepią albo wychodzą twarde to przeczytajcie moje porady, a będziecie wiedzieć co zrobić by wyszły nasmaczniejsze kopytka.


Kluski kopytka

Gnocchi – włoskie kopytka. Tak jak większość potraw w kuchni włoskiej prawie każdy region Italii ma swój oryginalny sposób przyrządzania gnocchi. Mało tego – sposób ten różni się wręcz od domu do domu i od kuchni do kuchni, a prawie każda pani domu ma swój własny. Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka.


Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty