poniedziałek, 8 września 2014

Chleb żytni na drożdżach z maszyny

Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb żytni upiekłam pierwszy raz.


Tosia, my tu o wypiekach z automatu a ty wylatujesz o chlebie spod ręki! Bronka z piekarni albo z angielki babci Jadwigi! Przepisy na chleb z automatu.

Przygotowanie chleba w automacie jest bardzo proste, zebrałam w jednym miejscu najlepsze przepisy na pieczywo z wypiekacza. Znajdziecie tutaj zarówno słodkie, jak i tradycyjne chleby. CHLEB ŻYTNI PSZENNO-RAZOWY (z maszyny) Odkąd kupiłam maszynę do wypieku chleba codziennie piekę z innego przepisu.


Tym razem trafiłam na bardzo fajny chlebek z przewagą mąki razowej. Mimo, że mieszadła włożyłam dopiero po pół godzinie od włączenia maszyny chlebek ładnie wyrósł, a jego wspaniały zapach długo unosił się u. Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


CIASTO DROŻDZOWE (z maszyny) MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM WANILIOWYM.

TORT NA 40-STE URODZINY. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Dawno już nie było tutaj chleba z maszyny, a ponieważ kupiłam ostatnio kilka mieszanek do wypieku chleba, postanowiłam popróbować i pokazać Wam, co tam smacznego z tego wyszło.


Chleby na drożdżach, Chleby z automatu chleb mieszany, chleb pszenno-żytni, chleb z automatu. Lubicie ciężkie, żytnie chleby? Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak więc powstał chleb pszenno-żytni razowy z domieszką. I to z przygodami, bo mi dzisiaj maszyna spadła z blatu na podłogę.


Wielkie dzięki za podpowiedź na pewno z korzystam z porady. Drugi robiłem zbyt późno i pieczenie załączyłem rano- ten był niski, ale nawet dobry. Pierwszy raz zrobilam chleb z maszyny na dosyć świeżym zakwasie. Zrobiłam wg własnych proporcji utrzymując stosunek wody do mąki 1:1.


Do formy z automatu wlewam połowę płynu, sypię wszystko z miski i pozostałą częsć płynu. Program Wiele przepisów przeczytałam i przetestowałam by wyciągnąć coś ze wszystkich i by chlebek nie opadał, a z tym miałam problem. Teraz to przeszłość i nie pamiętam kiedy kupiłam chleb w sklepie. Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował.


To jeszcze nie był idealny chleb! Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie.

Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne. Nie, nie jestem na diecie Dukana. Ale wiem, że wielu z Was tak. Jak pokazują statystyki, blog odwiedza wiele osób z portali dietetycznych, różnych grup wsparcia, osób z alergiami. Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie).


Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Bardzo smaczny chleb pszenno-żytni przygotowany w maszynie (ale podaję też wersję z pieczeniem w piekarniku), idealny na kanapki. Prosty chleb, ale ma dodatek mąki żytniej, dzięki czemu na pewno jest smaczniejszy i troszkę zdrowszy. A na kanapki polecam pastę jajeczną oraz. Podzielę się moim przepisem na chleb z automatu, który mam od pół roku.


Przez ten czas coś nie wysżło, coś nie do końca smakowało, ale i tak lepszy niż szklepowy. I wreszcie znalazłam swój smak, chlebek jest po prostu pyszny i bardzo prosty, nie wążę tylko wszystko na miarki. Upieczony chleb ostudzić na kratce. W misie maszyny umieścić najpierw płynne składniki, potem sypkie, w tej kolejności : sól, cukier, masło, mąkę, a na końcu drożdże.


Nastawić program zagniatanie z wyrastaniem. Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.


Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Oczywiście możecie zrobić też go w piekarniku, wyst. Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił. Do upieczenia tego chleba użyłam dwóch rodzajów mąk, mąki pszennej chlebowej Typ 750.


Rewelacyjny chleb z tego przepisu i oczywiście z uwag w komentarzach. Pyszny bo wreszcie naturalny bez polepszaczy pszenno żytni i bez ziaren, które zawsze mnie denerwowały. Jedyne czego nie doczytałem w komentarzach to fakt, że jest syty. Mniej się go je i jest się najedzonym – szok.


Dziękuję autorowi i doradcom w komentarzach. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty