wtorek, 16 września 2014

Drożdże do chleba

Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają. Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu. Wcześniej wspomniane jest tylko, że w ich dołączonych przepisach są zawsze drożdże więc jeżeli chce się użyć świeżych to trzeba to przeliczyć. Zdarza się, że do takiego chleba dodawane są również w piekarniach drożdże, aby przyśpieszyć proces produkcji, wzrastania, a tym samym opłacalność wyrobu.


Z tych drożdży zrobisz każdy chleb. Warto dodać, że drożdże znalazły również zastosowanie w branży kosmetycznej. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny.


Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie. Taką metodą najlepiej przygotować delikatny chleb pszenny. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni.


Ten rodzaj drożdży idealnie sprawdza się w wypiekach, których podstawą jest przygotowanie rozczynu z dodatkiem ciepłej wody lub mleka. Są więc szczególnie polecane przy wyrobie: domowego chleba, ciast, bułek, pizzy. Drożdże piekarskie – zastosowanie. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.


Sprawdzają się dobrze również w przypadku ciast słodkich. Produkt nie zawiera konserwantów. Do słodkich wypieków Polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Dlaczego do chleba na zakwasie czasem dodaje się drożdże?


Drożdże do chleba

Chleb wypiekany na drożdżach – jak powstaje? Pieczywo pszenne, do którego stosuje się drożdże wzrasta w wyniku fermentacji alkoholowej. Zwiększają fizyczną wydolność, polecane są też w sytuacjach wyczerpania psychicznego, dla przepracowanych i narażonych na ciągły stres. Naczynie jest idealne do pieczenia chleba, mięs, warzyw i wielu innych produktów spożywczych. Specjalne właściwości tworzywa, z którego wykonany jest Garnek Rzymski pozwalają na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej.


Dmichu - wszystkie maszyny do pieczenia chleba sa przeznaczone glownie do wypiekow na zwyklych drozdzach. Nie znaczy to,ze nie mozesz upiec w niej chleba na zakwasie. Ciasto na zakwasie potrzebuje wielu godzin wyrastania,a zadna maszyna nie ma takiego programu.


Drożdże do chleba

Musialbys poprostu wylanczac ja z pradu,a po wyrosnieciu ciasta wlanczac. Czyli: g mąki pszennej typ 65 do tego g wody i jakieś 5-gramów mojej masy drożdżowej. Wymieszałem i zostawiłem w spokoju na godziny. Wraz z rozwojem społeczeństwa do wypieku chleba zaczęła coraz częściej być wykorzystywana mąka biała najwyższego gatunku i drożdże spirytusowe, a w miarę doskonalenia procesu pieczenia chleba do ciasta zaczęto dodawać dodatki, poprawiające właściwości zaczynu i pozwalające na zaoszczędzenie zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym.


Na oszczędną kolację w sam raz. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek.


Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb. Młody zakwas nie jest na początku może tak silny, jak drożdże spożywcze, ale z czasem, gdy staje się starszy nabiera większej siły. Zakwas jest niezbędny do upieczenia chleba z przewagą mąki żytniej.


Wczoraj odstawiłam ten cud techniki po raz trzeci do naprawy. Nie udało mi upiec -przy jego użyciu- ani jednego nadającego się do jedzenia chleba. Mając spore doświadczenie w pieczeniu pieczywa -nie tylko przy użyciu maszyn do chleba- początkowo sama próbowałam rozgryźć w czym tkwi problem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty