poniedziałek, 8 września 2014

Sernik bardzo dobry

Bardzo dobry sernik – bez spodu, bo spód w serniku uznaję od jakiegoś czasu za niepotrzebny dodatek, odbiera mi przyjemność skupienia się na sernikowej treści. Masa serowa jest zwarta, bardzo konkretna, gęsta, przygotowana jak w sernikach nowojorskich. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Mi też nie ale jest bardzo dobry #128513;. Wspaniałe kruche ciasto na spó oraz piana na górę wspaniale uzupełnia sernik: CIASTO KRUCHE (3-2-1) - 3g. I tak, jakiś czas temu z bloga zniknął ten sernik - teraz wraca w wersji poprawionej, ulepszonej.

Jest niesamowicie smaczny i taki inny niż wszystkie. I lubię go na równi z tymi ciężkimi i intensywnymi. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG!


Mam swietny przepis na sernik od mamy, ktory jest wlasciwie bardzo podobny do tego. Jedyna roznica to, ze zamiast smietany kremowki, daje sie wiecej masla. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia. Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada.


Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.


Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Stopień trudności Łatwy Składniki: CIASTO: szkl. Poza tym, mimo, że oryginalny przepis nie przewiduje spodu, sernik wiedeński można upiec na herbatnikach.


Istnieje również receptura na sernik wiedeński na kruchym spodzie. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód.


W przygotowaniu jest prosty i szybki. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. To bardzo dobra konsystencja całej masy.


Jeśli są w niej grudki jeszcze przed upieczeniem, można całość ujednolicić w blenderze lub przetrzeć przez sito i dopiero tak przygotowaną masę wlewać do tortownicy. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry. Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak? Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej!


Super przepis, sprawdza sie znakomicie.

Poczatkowo mialam obawy gdyz nigdy nie spotkalam sie z takim sposobem pieczenia sernika choc juz wiele razy pieklam serniki i zawsze mi wychodzily choc faktycznie czasem opadaly (ale nie zawsze wiec nie wiem od czego to zalezy moze od wilgotnosci sera;))ten nie opada i jest puszysty a zamiast ciasta na spod ukladam herbatniki - tak. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Uwielbiam zajadać się serniczkiem (chociaż chwilowo nie jest mi to dane), ale bardzo lubię je także piec. Dobry sernik to naprawdę nic trudnego, taki sernik nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Aby upiec sernik wiedeński potrzebujesz również bardzo dobrej jakości twaróg tłusty lub ewentualnie półtłusty.


Do sernika wiedeńskiego kupuj zawsze jak najświeższy twaróg. Twaróg polecam przed użyciem zmielić przynajmniej dwa razy w maszynce z nakładką na małe oczka. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta.


Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka.


Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel i to jest właśnie to, co unosi nasz sernik do góry! Polecam wszystkim ubijac po zrobieniu zacieru. Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto.


Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Postanowiłam dla odmiany dodać do masy serowej zamiast masła (którego zawsze używałam) Kasię do pieczenia i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczona efektem.


Serniczek jest nadal wilgotny, ale jakby delikatniejszy i bardziej puszysty. O samym serniku nie będę się nadto rozpisywać, bo to klasyka gatunku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty