czwartek, 11 września 2014

Piernik z dżemem

Przepis na piernik z dżemem gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu. Zaletą ciasta jest to, że zawsze się udaje. Tak, ten przepis jest właśnie taki.


Tradycyjny piernik z dżemem , ale bardzo szybki w przygotowaniu?

Idealny dla zabieganych osób, które mają mało czasu, ale chcą przygotować pyszne, aromatyczne ciasto.

Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY oraz przyprawy do piernika sprawia, że ciasto uzyskuje pełnię swojego smaku. Ja dodałam tylko więcej przyprawy do piernika, Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pogotujmy.


W misce wymieszać olej, cynamon, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszany olej z przyprawami dodać do ciasta i wymieszać. Szybki piernik z dżemem - pyszny.


W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi.

Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku. Następnie dodać produkty i mleko i dokładnie rozmiksować. Do masy jajecznej dodawać na zmianę miksując przegotowane zimne mleko oraz przesianą przez sito mąkę. Wstałam rano, a tutaj prawie połowy ciasta nie ma!


Potem dodać dżem z czarnej porzeczki. Znikło jako pierwsze już w Boże Narodzenie, piernik jest. Jajka połącz z mieszaniną miodową. Do powstałej masy dodaj wiśnie i migdały.


Wlej mieszaninę do formy i piec około minut. Wyjmij i ostudź na kratce. Ostudzone ciasto przetnij na pół, posmaruj dolną część dżemem z wiśni i przykryj drugą połową.


Dżem z czarnej porzeczki :) Dodane przez halisia w: Tylko o kuchni.

Ciasto można oblej polewą czekoladową. To najlepszy blog kulinarny. U nas znajdziecie najlepsze przepisy kulinarne, przepisy na ciasta czy też słodkie przepisy.


Delikatnie wszystko połącz i dodaj dżem lub powidła. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 21cm x cm.), wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 1stopni bez termoobiegu i piecz piernik do tzw. Doskonały dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Po wystudzeniu polej piernik polewą czekoladową.


Przełożony powidłami i kremem czekoladowym. Na blogu znajdziecie już przepis na pyszne pierniczki, oraz na piernik z pyszną masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na piernik z polewą czekoladową dżemem i galaretką. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik z dżemem agrestowym. I bardzo łatwo go zrobić.


Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten, z dżemem i polewą jest wilgotny i smaczny. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona.


Jest to więc prawie piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Odstawić na -minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści. Nie przepadam za ciastami tego typu, ale muszę przyznać, że się przekonałam do tego.


Wyrasta bardzo wysoki, a przełożenie dżemem z galaretką to najlepsze połączenie jakie tylko może być. Zrobiłam to ciasto na święta, przełożyłam jak w pierniku przekładanym z dżemem truskawkowym i galaretką żurawinową, a wierzch polałam czekoladą z niedużą ilością masła i dodałam trochę posiekanych orzechów. Nadaje to wszystko takiego smaku, gdzie nie czuć tych przypraw korzennych, a polewa czekoladowa zakrywa całość i tworzy się.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty