piątek, 19 września 2014

Ciasto na makaron

Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.


Zagotować i osolić wodę.

Makaron gotować do czasu aż będzie al dente. Ciasto na makaron wymaga małego nakładu zarówno składników, jak i czasu do jego wykonania. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości wody do ciasta spowoduje, że makaron będzie twardy. Robiąc ciasto na makaron warto przygotować go więcej. Nadwyżkę po wysuszeniu można przechowywać w papierowych torebkach lub próżniowych.


Pomimo, że ciasto na makaron składa się tylko z mąki, jajek i wody, przepisów na nie jest mnóstwo. Różnią się proporcjami mąki do jajek, niektóre rodzaje robione są na samych żołtkach, w innych ilości jajek są śladowe.

Domowy makaron wymaga nieco pracy, jednak kiedy go zrobimy i skosztujemy, stwierdzimy, że było warto. Jeżeli macie wolne minut, zachęcam do przygotowania makaronu samodzielnie. Poniżej podaje Wam przepis na uniwersalne ciasto na makaron. Maszynka do makaronu – przepis na prosty domowy makaron.


Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii! Jak każdy facet jestem gadżeciarzem. Nie stać mnie jeszcze na zbędna elektronikę czy samochody, więc inwestuję w kuchnie. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.


Placki kroję na makaron żądanego kształtu. Pokrojony makaron zostawiam na stolnicy na kilku minuty, by przesechł. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji robienia makaronu, pierwszy raz skosztowałam go u Mamy mojego małżonka.


Od niedawna ciasto na makaron robię. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy tęgie ciasto. Ugniatamy długo,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a w środku po przekrojeniu widać pęcherzyki.


Dzielimy ciasto na połowę i obie części wałkujemy bardzo cienko. Ciasto przykrywamy folią na kwadrans,aby odpoczęło.

Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości około 3cm i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na paseczki. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na makaron thermomix.


Gotujemy od 3-minut, to zależy od grubości makaronu. Jeśli ciasto będzie opornie odchodziło od rąk, dodajemy jeszcze więcej mąki i wyrabiamy dalej do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Dzielenie na blaty i rozwałkowywanie. Z ciasta formujemy kulkę.


Ciasto na domowy włoski makaron dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na obficie podsypanej mąką stolnicy. Nakładamy na siebie płaty ciasta zaokrągloną stroną do środka i zwijamy. Ten sposób zwinięcia ciasta ułatwi nam krojenie. Po pokrojeniu ciasta we wstążki należy chwycić końcówkę wstążki i rozwinąć, następnie ułożyć w gniazdka na stolnicy i pozostawić do wysuszenia. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minut.


Zamocuj przystawkę do wyrobu makaronu płaskiego, posyp ciasto odrobiną semoliny i pokrój na cztery równe kawałki. Te, jak sądzę, zagniotą ciasto na makaron. Każdy kawałek lekko rozwałkuj wałkiem na prostokąt. Z przodu stoi nóż malaksera.


Takie dwa sierpy i nimi wyrobiśz tylko ciasto lejące sie. Ja zapraszam na makaron w dwóch odsłonach. Jak zrobić MAKARON, to dość częste pytanie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina.


Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty