czwartek, 4 września 2014

Ciasto do naleśników na słodko

Ciasto naleśnikowe na słodko to świetna propozycja na deser. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem naleśników! Pierwsze wzmianki znajdują się, chociażby w dziełach starożytnego komediopisarza Kratinosa.


Dodane przez Zuziaw: Tylko o kuchni. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.

Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników?


Naleśniki na słodko, słono i pikantnie, Co zrobić, by naleśniki nie przywierały i nie przypalały się? Do ciasta na naleśniki na słodko możemy dodać również odrobinę kakao - otrzymamy wówczas piękne,. Naleśniki smażymy najlepiej na płaskiej patelni do naleśników, na maśle klarowanym.


Naleśniki są smaczną propozycją na szybki obiad – osobiście nie znam nikogo, kto by ich nie lubił!

Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki. Farsz do naleśników na słono. Naleśniki wypełnione wytrawnym farszem mogą stać się wyśmienitym posiłkiem południowym, jak i wieczornym. Zacznijmy od farszy warzywnych, które wzbogacone o dodatek skrobi lub roślinnych białek zamieniają się w pożywne danie na ciepło dla całej rodziny.


Polecamy przepis na: Naleśniki z puree z. Jaki powinien być ser do naleśników? Każdy wie, bo ma w pamięci naleśniki, które robiła babcia czy mama. Były chrupiące na zewnątrz, pachniały masłem, kremowe w środku. Ser był lekko tylko słodki, by zrównoważyć kwaskowatość twarogu, wydzielał przyjemny aromat wanilii i cynamonu.


Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Naleśniki z serem to pyszne danie na słodko, które może być również traktowane jako deser. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe.


Nie znamy, osoby, która by za nimi nie przepadała. Możesz zatem wybrać między masłem a olejem kokosowym.

Takie naleśniki na słodko z piwem polecam podawać z sałatką owocową, dżemem domowym oraz domową bitą śmietaną. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy mama lub babcia serwowały nam naleśniki z dżemem lub serem, polane śmietaną i posypane cukrem. Dzisiaj często unikamy naleśników na słodko z obawy przed dużą ilością kalorii. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Przepisy z kategorii ciasto naleśników. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Jeśli znudziły Ci się klasyczne naleśniki na słodko z białym serem lub dżemem, wypróbuj przepisy, które wybraliśmy do tej galerii. Czeka na Ciebie aż pomysłów na niebanalne dania, które zaskoczą Ciebie i Twoją rodzinę.


I z pewnością na stałe wejdą do Waszego menu! Bo naleśniki nie muszą być nudnym, powtarzalnym daniem! Cienkie i delikatne naleśniki to pomysł na obia który będzie smakował każdemu! Ich sekret tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w tym, aby ciasto na naleśniki było idealne.


Rodzaj i gatunek mąki, a także innych dodatków wpływa na to, czy ciasto na naleśniki jest dobre, czy też nie. Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :).


Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do. Więcej przepisów na naleśniki: naleśniki ze szpinakiem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku. Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na sos do naleśników na słodko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty